Vulkanen på Kanariøyene har putret i fire måneder

I morgen er det fire måneder siden vulkanen på El Hierro fikk sitt utbrudd. Lite tyder på at det vil ta slutt med det første.

Vulkanen ved La Restinga fotografert 6. februar fra luften. Foto: Involvan/Guardia Civil.

Undervannsvulkanen sør for kystbyen La Restinga på kanariøya El Hierro startet utbruddet 10. oktober 2011. Siden har det vært både stille og mer aktive perioder.

Rett som det er spytter den fortsatt opp store, gassfylte lavasteiner til overflaten.

I dag har det vært et temmelig kraftig boblebad i havet over vulkanens hovedmunning.

For tiden foretar forskningsskipet Ramon Magalef batymetriske målinger for å finne ut hvor dypt under havoverflaten toppen av vulkanen nå ligger.

Ved forrige måling var den på 130 meters dyp.

Nest lengste utbrudd

Fire måneder er nesten rekord for vulkanutbrudd på Kanariøyene i det vi kan kalle moderne tid, det vil si siden 1400-tallet.

Bare et utbrudd på Lanzarote i 1730 har vart lenger. I 2053 dager fra 1730 til 1736 var det en serie vulkanske utbrudd på øya. 32 nye vulkaner dukket opp over en strekning på 18 kilometer.

Åpner for dykking

De maritime myndighetene på Santa Cruz de Tenerife har i dag gitt klarsignal til at det åpnes en korridor for båter 450 meter fra kysten inn til La Restinga, De har også godkjent at dykkeaktiviteter kan gjenopptas i området.

Fisking og vannsport blir fortsatt ikke tillatt innenfor en fire kilometers avstand fra La Restinga.

8. februar ble det registrert ni mindre jordskjelv på mellom 11 og 23 kilometers dyp, de fleste i området hvor vulkanen fins. Det kraftigste ga et utslag på 2,2 grader på Richters skala.