Kanariøy har løftet seg fem centimeter på fire dager

Magmaen trykker så kraftig på to mil nede i undergrunnen på El Hierro at bakken på overflaten er forskjøvet med 3-4 centimeter horisontalt og 4-5 centimeter vertikalt siden 24. juni.

Slik har de 72 jordskjelvene som kom mellom midnatt og klokken 11.24 i dag plassert seg. Illustrasjon: Avcan.org/Google maps

Deformeringen fortsetter på El Hierro, og magmaens aktivitet akselererer, bekrefter det nasjonale geografiske instituttet IGN og styringskomiteen for vulkansk risiko, Pevolca, i dag.

Rett før det forrige vulkanutbruddet var deformeringen også oppe i fem centimeter.

GPS-målinger

Deformeringene blir målt av et GPS-nettverk  på øya. De viser at det er tydelige forskyvinger, spesielt i området hvor jordskjelvene er mest intense.

I tillegg løses det ut så mye energi at magmaen uten tvil er i kraftig bevegelse.

Snart 800 jordskjelv

Siden den nye bølgen med jordskjelv startet 24. juni, har det per klokken 15 kanarisk tid den 28. juni vært over 750 jordskjelv på øya. Siden midnatt i dag har det vært 78 skjelv. Dagens hittil siste kom klokken 11.24.

Det hittil kraftigste kom klokken 18.55 i går, og hadde et utslag på 4 på Richters skala. Episentret lå 20 kilometer nede i bakken i havet som kalles Mar del Calma, 2 kilometer fra kysten.

De fleste skjelvene ligger på mellom 2 og 3, og en hel del er også svakere enn 2.

Går mot vulkanen

Jordskjelvene startet i Mar del Golfo nord for El Hierro og beveget seg inn mot midten av øya før de fortsatte mot vest.

Fra 25. juni var de konsentrert i et område rundt San Julan, og fra klokken 12 i går har de beveget de seg ut mot Mar del Calma, det vil si i retning av vulkanen som fikk utbrudd i fjor.

Håper på utbrudd

Presidenten på El Hierro, Alpidio Armas, går rundt og håper at det skal bli et vulkanutbrudd på land.

Det vil være en velsignelse for øya i og med at det vil trekke mange turister dit som vil bidra til å rette opp den vanskelig økonomiske sitasjonen de befinner seg i, sier han til ACN Press.

Han maner folk på øya til å ta ting med knusende ro, og viser til at et utbrudd trolig vil skje i et ubebodd område av øya, der hvor den jordskjelvene er konsentrert.