Livet vender tilbake til vulkanområdet

Dykkersentere i byen La Restinga på kanariøya El Hierro melder at fiskene er på vei tilbake i området som ble påvirket av vulkanutbruddet. Men vulkanen er fortsatt aktiv.

Fiskene er tilbake i havet sør for La Restinga. Illustrasjonsfoto: Cabildo Insular de El Hierro.

Da undervannsvulkanen fikk sitt utbrudd i oktober i fjor, ble det marine livet i området nærmest utryddet.

Men nå har dykkere observert en hel del fisker i områder vest for marinereservene i Mar de Las Calmas, som havområdet heter.

Siden 10. mars har det igjen blitt tillatt å dykke i området.

Dykkere som har vært nede i et område kalt el Desierto (ørkenen) forteller at de har sett store fisker der, skriver Canarias7.es.

I tillegg har en ubemannet undervannsbåt som er sendt ned av universitetet i Las Palmas filmet fisk i nærheten av vulkanen.

Fortsatt vulkansk aktivitet

Vulkanen ble erklært død av den offentlig utnevnte vitenskapelige komiteen Pevolcan 5. mars.

Men det viser seg at det fortsatt er litt liv der nede, noe som bekreftes av levende bilder fra den avansert undervannsroboten.

I går var det også tre mindre jordskjelv i området, og det tyder på at magmaen er i bevegelse.

Gikk i dypet

Ubåten blir sendt ned fra skipet R / V Atlantic Explorer, og ga 13. og 14. mars de første bildene av den nye undersjøiske vulkanen.

Den har filmet den sørvestlige flanken og nær krateret ned til 172 meters dyp.

I begge dykkene var det tegn på at vulkanen fortsatt er aktiv. Temperaturen i havet var oppe i 60 grader, og pyroklastisk materiale ble observert i havet som raskt dalte mot havbunnen. Noen av disse var store, pyroklastiske bomber (gassfylte lavaklumper).

Nær kanten av vulkanen, på cirka 170 meters dyp, ble det oppdaget levende fisk. Nærmere overflaten fantes det maneter, skriver universitetet på sine nettsider.

Vulkankrateret

Bilde av vulkankrateret tatt 14. mars.