75 prosent risiko for nytt vulkanutbrudd i løpet av 50 år

Sannsynligheten for et nytt vulkanutbrudd på Kanariøyene i løpet av de neste 50 årene er 75 prosent, hevder vulkanekspert.

Forskere kunne følge utbruddet på La Palma fra start til slutt på nært hold i 2021. Foto: Involcan

For La Palma er sannsynligheten beregnet til 48,7 prosent, og for Tenerife, 39,4 prosent, sier Nemesio Pérez, vitenskapelig koordinator for Kanariøyenes vulkanologiske institutt, Involcan, i et intervju med nyhetsbyrået Efe nylig.

Pérez peker på at vulkanutbruddet i fjellkjeden Cumbre Vieja på La Palma i 2021 markerer et vendepunkt for håndtering av vulkansk risiko på Kanariøyene.

En ny strategi for å redusere den vulkanske risikoen må utarbeides, ellers har man ingenting lært av utbruddet, understreker han.

Dette har Involcans vitenskapelige komité videreformidlet til Spanias statsminister, Pedro Sanchez, og Kanariøyenes president, Ángel Víctor  Torres.

Kanariøyene er det eneste området i Spania hvor det er en vulkansk risiko, viser han til.

Det er en dårlig forståelse i samfunnet for hva en vulkansk risiko på Kanariøyene innebærer, mener Pérez.

Han viser til at utviklingen de siste årene er gjennomført uten å ta tilstrekkelig hensyn til å redusere vulkanrisikoen.

Involcan har kommet med forslag til hva en slik risikoplan skal inneholde.

Involcan-forskerne Nemesio Pérez, Pedro Hernández og Luca D’Auria, presenterte et dokument om temaet på en internasjonal konferanse om temaet 12-17 juni på Kreta.

Dokumentet har tittelen "Lærdom fra det siste utbruddet i Cumbre Vieja: Behovet for et strategisk verktøy for å redusere vulkansk risiko på Kanariøyene".

I dokumentet pekes det på at det har blitt registrert 18 vulkanutbrudd på Tenerife, La Palma, El Hierro og Lanzarote opp gjennom historien, og at utbruddet på La Palma i fjor var det viktigste i Europa på 75 år.

Dokumentet beskriver også den nevnte risikoen for vulkanutbrudd på Kanariøyene.

Det pekes også på et press fra turismesektoren mot politikere om å la være å snakke om vulkanrisikoen.