Over 400 jordskjelv på fredag, men trolig ingen vulkanfare på Tenerife

Flere hundre små jordskjelv ble registrert på Tenerife på fredag, men forskere hevder at det ikke er tegn på et forestående vulkanutbrudd.

Rystelsene kom tett på fredag. Illustrasjon: IGN

Siden torsdag er det registrert en lang rekke små, seismiske rystelser i Las Cañadas del Teide, nærmere bestemt sørvest for Pico Viejo.

Fredag ble det registrert 458 seismiske rystelser.

Så mange jordskjelv har ikke blitt registrert på Tenerife på så kort tid de siste seks årene, ifølge data fra det nasjonale, geologiske instituttet IGN.

300 av rystelsene inntraff i en tidsperiode på 2 timer og 20 minutter.

Lørdag ble 25 rystelser registrert frem til klokken 05.15.

De største skjelvene har blitt målt til 2 på Richters skala.

Forskere fra IGN avviser at det er noen fare for vulkanutbrudd på kort sikt, skriver nyhetsbyrået Efe.

Slike serier med jordskjelv kan være et av flere forvarsel for et forestående vulkanutbrudd, slik det var på La Palma i august og september i fjor.

Der ble det et stort utbrudd som varte i nesten tre måneder.

Jordskjelvene i forkant av utbruddet på La Palma var imidlertid svært mye kraftigere enn de som nå er registrert på Tenerife.

Kanariøyenes vulkanologiske institutt, Involcan, tvitret fredag at rystelsene mest sannsynlig kommer av bevegelsen til væsker som damp, gass eller vann i det indre av det hydrotermiske systemet til Teide-vulkanen.

Det innebærer ingen høy sannsynlighet for vulkanutbrudd på kort eller mellomlang sikt, men er en påminnelse om at Tenerife fremdeles er en aktiv vulkans øy, skriver de.

IGN-forskernes hypotese for de seismiske rystelsene er at det kan pågå en avgassingsprosess i varm materie nede i bakken som fører til små eksplosjoner.

Det seneste vulkanutbruddet på Tenerife (Chinyero vest for Teide) startet 18. november 1909 og varte i 10 dager.