Denne filmen av vulkanutbruddet på La Palma har du aldri sett før

VIDEO: Filmoteca Canaria har digitalisert og publisert en film fra 1971 av utbruddet til vulkanen Teneguía på kanariøya La Palma.

Vulkanen på La Palma i fullt utbrudd. Foto: Skjermdump av filmen / Filmoteca Canarias for Servicio de Agricultura y Desarrollo Rural del Cabildo de Tenerife

En nesten seks minutter lang film av utbruddet med scener du aldri har sett før er publisert på You Tube.

Filmen er en del av en samling på 17 filmruller fra 1970-tallet som er donert av enken til en privatperson som hadde filmene i sitt eie i over 40 år, skriver øyrådet på Tenerife i en pressemelding.

Lava helt ned til sørvestkysten

Vulkanutbruddet på Las Palmas i 1971 er det siste utbruddet som har skjedd på land på Kanariøyene. Tusenvis av kubikkmeter magma ble spyttet ut og dekket store deler av sørsiden av øya med lava og vulkansk grus helt ned til sørvestkysten.

Utbruddet skjedde i en sprekkdannelse kalt Cumbre Vieja. Det startet 26. oktober etter en serie med jordskjelv, og varste til midnatt 18. november.

I Cumbre Vieja har det også har vært utbrudd i blant annet 1585, 1646, 1677,  1712 og 1949. I februar i år var det en lang serie med små jordskjelv i området.

Det aller siste vulkanske utbruddet som har skjedd på Kanariøyene kom i oktober 2011 på havbunnen like sør for El Hierro.

Filmer av landbruk og kultur også

I tillegg til vulkanutbruddet er det på filmrullene som er digitalisert opptakene landbruksaktivitet, landskap og folketradisjoner på Tenerife, El Hierro, La Gomera, Lanzarote, Fuerteventura og La Palma.

Nå er det publisert en serie på seks filmer på You Tube med scener hentet fra filmrullene

15 av filmene er tatt opp på 16 millimeters film, to på super 8. Opptakene er gjort av en landbruksprofesjonell i yrkessammenheng.

Noen av opptakene viser også dugnadsarbeid der folk, inkludert barn og eldre bygger veier i Chío, Guía de Isora (Acojeja), La Orotava og San Juan de la Rambla.

Vulkanutbruddet på La Palma

Dette bildet er også en skjermdump fra filmen av utbruddet på La Palma som er publisert av Filmoteca Canarias for Servicio de Agricultura y Desarrollo Rural del Cabildo de Tenerife.