Vulkanen på La Palma peiser på videre etter 50 dager med utbrudd

VULKANUTBRUDD: I dag er det dag 50 for vulkanutbruddet sør på La Palma, og det er ingenting som tyder på at utbruddet nærmer seg slutten på kort sikt, ifølge ekspertene.

Selv om det har vært færre jordskjelv og færre lavaskader denne helgen, er det ingen data som underbygger at det nærmer seg slutten, uttaler geologer ved det nasjonale, geografiske instituttet IGN til pressen.

Mer lava strømmer ut

I går kveld begynte vulkanen å spytte ut mer lava igjen, men de ferske lavastrømmene renner stort sett oppå de gamle, og forårsaker derfor ikke like store skader.

Det er kun én lavastrøm som har avansert det siste døgnet, og den går nord for fjellet Cogote, sa talspersoner fra sikkerhetskomiteen i Pevolca på en pressekonferanse i dag.

Pevolca er en spesialplan for å beskytte innbyggerne ved jordskjelv og vulkanutbrudd.

Samtitid med at det økte på med lava, var det også en serie med jordskjelv i en periode på sju timer fra klokken 18 i går.

Likevel har det vært langt færre jordskjelv enn de foregående dagene denne helgen.

Høy luftforurensing

Det var dårlig luftkvalitet i områder nær vulkanen i går og i formiddag.

Innbyggerne i de aktuelle områdene ble bedt om å holde seg mest mulig innendørs, og alltid bruke munnbind utendørs.

Det har vært en bedring av luftkvaliteten utover dagen.

Den askefylte røykgassen fra vulkanen har gått 2700 meter til værs i dag.

Værforholdene er imidlertid gunstige for flytrafikken, som ikke har blitt påvirket av askeskyer.

De første prefabrikkerte trehusene som myndighetene har kjøpt inn til innbyggere som har blitt husløse, ankom denne uken.

I tillegg skal de første ordinære boligene som er kjøpt inn til formålet  være innflyttingsklare neste uke, skriver myndighetene i pressemeldinger.

Skadestatus

  • Et areal på over 9,9 kvadratkilometer var i går dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Involcan.
  • 2719 bygninger og andre konstruksjoner var skadet, hvorav 2587 var helt ødelagt. 1171 er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • Cirka 64 kilometer veier og gater var ødelagt.
  • 2,8 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen: 1,6 kvadratkilometer er bananplantasjer, 59 hektar er vinmarker, og 24 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer.
  • Cirka 7500 mennesker er evakuert siden det hele startet.
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma. Lavastrømmene går vestover mot kysten.

Les også

Temaside om vulkanutbruddet