Vulkanen på Kanariøyene har pøst ut 80 millioner kubikkmeter lava

Vulkanen på kanariøya La Palma hadde frem til i går spyttet ut 80 millioner kubikkmeter lava, og nå strømmer lavaen fra en tredje åpning.

Slik så det ut da lava begynte å velte ut av en ny åpning i går. Foto: Incolcan

80 millioner kubikkmeter er nesten dobbelt så mye som vulkanen Teneguia, som hadde utbrudd på La Palma i 1971, pøste ut.

Det er et hovedkrater på 900 meters høyde i fjellkjede Cumbre Vieja sør på øya, og et sekundært krater litt nedenfor, som har vært svært aktive de siste dagene.

Natt til i dag åpnet et nytt utslippssted seg på baksiden av det sekundære krateret fra to åpninger med 15 meter mellom seg, slik at det har oppstått en tredje lavastrøm som ekspertene tror vil flyte sammen med de andre etter hvert.

Denne strømmen har rukket å gjøre en hel del ødeleggelser allerede.

Per klokken 11 fredag 1. oktober, var 1005 bygninger ødelagt av lavaen, hvorav 880 er fullstendig slukt, viser den siste rapporten som kom i dag fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus EMS.

Et areal på 367 hektar var dekket av lava, og over 3000 hektar er dekket av aske.

Vulkanen er fortsatt i en svært eksplosiv fase med store eksplosjoner, uttalte talspersoner fra Pevolcas sikkerhetskomité på en pressekonferanse i dag.

Pevolca er en spesialplan for å beskytte befolkningen.

Et filmklipp fra i dag viser at forskere fra det vulkanologiske instituttet Involcan måtte ta dekning da steiner vulkanen spyttet ut begynte å hagle ned rundt dem. 

Hittil er det ikke rapportert om personskader eller dødsfall siden vulkanen brøt ut søndag 19. september.

På et punkt ved vestkysten hvor lavaen har veltet ut i havet siden tirsdag kveld, er det nå vokst fram en landtunge som strekker seg cirka én kilometer  langs kysten, og i dag tidlig hadde et areal på 0,277 kvadratkilometer.

Myndighetene advarte i dag befolkningen på La Palma mot nedfall av store mengder aske, som kan være ubehagelig eller direkte helsefarlig å puste inn fordi det er partikler som kan forstyrre pusteorganene.

Folk blir anbefalt å bruk munnbind og beskyttelsesbriller, særlig de som er i nedstrøms for vulkanen i den retningen vinden blåser.

Partikkelmålinger har vist verdier som ligger over den fastsatte grensen for helsefare.

De andre Kanariøyene har ikke blitt plaget av askeskyer i dag.

Om de andre øyene skal merke noe til dette avhenger til en hver tid av vindforholdene og utslippsmengde fra vulkanen. 

Værinstituttet Aemet gjør simuleringer av aske- og gasskyens bevegelser daglig, og informasjon blir lagt ut på nettsidene til nødsentralen (112 Canarias) og andre offentlige informasjonskanaler.

I tillegg informer lokal radio og tv om dette i sine værmeldinger, blant annet RTVC.

Flytrafikken har i dag kunnet gå som normalt, men noen flyselskaper har valgt å innstille flyvninger.

Den kanariske regjeringen begynner neste uke å kjøpe inn boliger til de som har blitt husløse på grunn av vulkanutbruddet, sa Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, på en pressekonferanse i dag.

280 boliger skal kjøpes inn i år og tidlig neste år, og det kan bli flere senere.

Lavastrømmene går gjennom kommunene El Paso, Los Llanos de Aridane og Tazacorte. 

Les også

Temaside om vulkanutbruddet