Vannreservoarene på Gran Canaria har fått påfyll med 2,4 millioner kubikkmeter vann

Nedbøren på fredag og søndag på Gran Canaria har gitt 2,4 millioner kubikkmeter ekstra i dammene på Gran Canaria, men i sør er har dammene fortsatt bare 17 prosent av sin kapasitet etter flere år med tørke.

Fossefall i Los Azuelos i Mogan kommune sør på Gran Canaria på søndag 25. februar. Et sjeldent syn. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Mest vann har det kommet i dammer i La Aldea vest på øya: 1,6 millioner kubikkmeter, nok til å vanne landbruket i sju måneder, skriver øyrådet på Gran Canaria i en pressemelding.

500 000 kubikkmeter i Las Ninas

Sør på øye, hvor det er vannkrise etter flere år med tørke, har dammene fått cirka en million kubikkmeter i påfyll.

Las Ninas-dammen fikk mest. Her har det kommet 500 000 kubikkmeter.

Chira-dammen har fått 180 000 kubikkmeter og er nå på ti prosent av sin kapasitet. Soria-dammen har fått 100 000 kubikkmeter.

Mulato-dammen har fått 25 000, Gambuesa-dammen 17 000, Candelaria-dammen 10 000 og Ayagaures-dammen har ikke fått noe som helst.

Fortsatt ikke nok vann

Påfyllet i sør er imidlertid ikke tilstrekkelig til mer enn to og en halv måned med vanning av landbrukene. Vannbeholdningen er økt fra 15 til 17 prosent totalt i alle dammen som eies og forvaltes av øyrådet.

Det vil derfor være nødvendig å fortsette å transportere vann med tankbiler til sørsiden for å gi landbrukene det de trenger, ifølge øyrådet. Vannstanden i dammen kan stige litt til i og med at vann i dag forsatt strømmer ned gjennom ravinene.

På onsdag og fredag er det ventet nye nedbørsfronter inn fra vest, og øyrådet har forhåpninger om at disse vil gi mer påfyll enn de to siste nedbørsfrontene.

2017 var et år med ekstremt lite nedbør på Kanariøyene. Hittil i 2018 har det kommet omtrent dobbelt så mye som normalt, og særlig mye på nordsiden av øyene.

Tags