Seks millioner kubikkmeter ferskvann sløses bort hvert år på Gran Canaria

Ferskvann mangelvare på Kanariøyene. Likevel sløses det hvert år bort seks millioner kubikkmeter vann på Gran Canaria, skriver øyrådet i en kunngjøring. Nå vil de gjøre noe med saken.

Ikke la vannet renne i unøde, er hovedbudskapet fra øyrådet på Gran Canaria. Det koster seks millioner euro i året, og innbyggerne må betale halvparten. Foto: Hugo Ryvik

Seks millioner kubikkmeter er nok til å fylle 2.400 olympiske svømmebasseng. Det er også nok til å fylle opp den nesten tomme Chira-dammen, en av de største på Gran Canaria.

Sløser bort vann for seks millioner euro

Tapet utgjør ti prosent av årsforbruket på Gran Canaria, som er på 60 millioner kubikkmeter. Når vanntapet erstattes med avsaltet sjøvann, er kostnaden seks millioner euro. Disse pengene går nå rett ned i sluket.

Halvparten av regningen, tre millioner euro, blir belastet forbrukerne på Gran Canaria direkte på vannregningen, resten dekker øyrådet, som må ta det inn igjen med skatter og avgifter.

Folk bruker for mye vann

Sløsingen skyldes at folk lar vannet renne for lenge når de dusjer, vasker bilen, pusser tenner og vasker opp, ifølge øyrådet. Hvis både fastboende og turister blir bevisste på vannbruken, kan tapet på ti prosent fjernes, mener øyrådet.

Vannsparing er særlig viktig på Gran Canaria, som får mesteparten av vannet fra avsalting og svært lite fra nedbør.

Avsaltingsanlegg har både produksjonskostnader og en kostbar infrastruktur i tillegg til vedlikeholdskostnader og personalkostnader. Dessuten krever det mye energi.

Guide til vannsparing

Vannetaten på Gran Canaria ber fastboende og turister om å følge disse rådene:

  • Hvis du stenger av dusjvannet mens du såper deg inn, kan du spare mye vann.
  • Sparehode i dusjen reduserer vannforbruket til halvparten. Det kan gå med mellom 100 og 150 liter på fem minutter med vanlig dusjhode. Det vil si at du kan spare opptil 75 liter på en fem minutter lang dusj.
  • Steng av vannet mens du pusser tennene, og du sparer mer vann.
  • Steng av vannet mens du smører på barberskum og mens du raker deg, og du sparer enda mer vann.
  • Steng av vannet mens du skrubber grytene, og du sparer enda mer.
  • En enkelt person kan sløse bort over 16 liter vann om morgenen alene.
  • Hvis du bruker vanntoalettet som søppelbøtte, sløser du bort seks liter vann for hver gang du trekker ned.
  • Du kan også installere et dobbeltspolingssystem i toalettsisternen med en knapp for sparespyling og en for full spyling og spare vann.
  • Reparer lekkasjer i hjemmet, og opptil 30 liter vann kan spares. 

Subsidierer ferskvannet

Vannetaten på Gran Canaria har et budsjett på 28,1 millioner euro i år for forvaltning av produksjon og distribusjon av ferskvann. 15,5 millioner dekkes inn av tilskudd fra øyrådet, 12,6 fra inntekter for vannsalget, deriblant fra øyas fire offentlig eide avsaltingsanlegg.

Vannprisene for konsumentene har ikke endret seg nevneverdig de siste ti årene til tross for høyere kostnader for infrastruktur, vedlikehold og energi.

Til landbruket selges avsaltet vann til 0,59 euro per kubikkmeter, en pris som ligger under produksjonskostnadene. Regenerert vann selges til landbruket for 0,41 euro, også under produksjonskostnaden. Dette gir et årlig tap på tre millioner euro for myndighetene.

Sender vann fra Las Palmas til sørsiden

For to års siden ble det ordnet med vannoverføring mellom Las Palmas og sørsiden av Gran Canaria for å løse problemet med vannmangel for landbruket i sør.

Over 500.000 kubikkmeter vann blir hvert år overført fra Las Palmas til Salobre- og Montaña La Data-dammene.

Investeringen for å legge til rette for vannoverføringen var 600.000 euro, og de årlige kostnadene er 300.000 euro, hvilket ikke blir lagt på vannregningen for landbrukerne.

Tags