Ny runde: Nødetatene advarer om sterk calima, vind og bølger på Kanariøyene

Direktoratet for sivil beredskap og nød på Kanariøyene, går i dag ut med en advarsel om sanddis (calima), vind og bølger. Varselet gjelder fra i morgen.

Sikten kan bli betydelig nedsatt av sand i luften. Foto: Canriajournalen

 Værmeldingen fra det statlige værinstituttet tyder på at det kan bli ruskete vær og mye sand i  luften.

Det kan bli opptil full storm i kastene, særlig i høyere strøk, og vinden skal øke på utover søndagen.

Sanden i luften kan føre til at sikten blir nedsatt til cirka 1500 meter.

Dette er calima

Calimaen kommer når tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene blir veldig høy.

Sandstøvet gjør også at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. En calima kan vare fra noen timer til flere dager.

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene.

Dette bør du gjøre

Helsevesenet på Kanariøyene anbefaler at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann når det er kraftig calima.

I fem dager fra calimaen starter, er det økt fare for infeksjoner i respirasjonssystemet  Barn og helsesvake er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også oppleve en rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.

Når det hele er over, føler du gjerne for å ta en lang dusj. Deretter er det bare å sette i gang med rengjøring for å fjerne det fine støvet som legger seg over alt.

Tags