Gårsdagens høyeste temperatur: 43,2 grader

Over 40 grader ble målt på seks av værinstituttet Aemets målestasjoner på Kanariøyene i går. 

Ikke alle kommer seg til stranden for å kjøle seg ned med en dukkert. Foto: waida

Tasarte vest på Gran Canaria hadde søndagens høyeste temperatur.

Der ble det målt 43,2 grader på 318 meters høyde.

Den nest høyeste målingen var 42,3 grader, målt på 190 meters høyde i Dama, som liger i Vallehermoso kommune sørvest på La Gomera.

Nummer tre på temperaturtoppen var 42,2 grader, målt på 960 meters høyde i fjellområdet Las Tirajanas sør på Gran Canaria.

På fjerdeplass finner vi Lomo Pedro Alfonso på 806 meters høyde sør på Gran Canaria, hvor det var 41,5 grader på det meste.

Femteplassen innehas av Candelaria sør på Tenerife med 40,2 grader på 463 meters høyde.

På Tenerifes nordlige lufthavn kom temperaturen opp i 40,0 grader på 632 meters høyde.

Turistområder ved kysten sør på Gran Canaria hadde betydelig lavere temperaturer.

I Maspalomas ble det målt 33 grader på det meste, og i Puerro de Mogán, 29,3 grader.

Las Palmas nord på øya kom heller aldri over 30 grader i går.

I dag kan det bli minst like varmt.

Aemet har utstedt rødt temperaturvarsel for hele Gran Canaria unntatt nordsiden av øya, sør og øst på Tenerife, vest på La Palma, og på La Gomera og El Hierro i dag, samt oransje over alt på resten av Kanariøyene.

I morgen er det også rødt farevarsel i de samme områdene på Gran Canaria og Tenerife, og oransje farevarsel alle andre steder.

Onsdag er det ventet et temperaturfall, men det er fortsatt oransje varsel på Gran Canaria og gult alle andre steder unntatt nordsiden av Tenerife og hele Lanzarote.

Det er også gult farevarsel for høye bølger i dag, tirsdag og onsdag på alle Kanariøyene unntatt Fuerteventura og Lanzarote.

Aemet har også varsel om calima ( sandpartikler i luften som blåser inn fra Sahara), med nedsatt sikt til under 3000 meter i dag. 

I går var calimaen imidlertid relativt moderat, viser målingene, og det er den i morgentimene i dag også.

I Playa del Inglés har målingene ligget et stykke over grenseverdien for helsefare som er satt av Verdens Helseorganisasjon, men ikke urovekkende høyt over.

Målingene viser at det i Playa del Inglés har vært oppe i over 90 mikrogram støvpartikler per kubikkmeter både for PM2,5, det vil si partikler med diameter opptil 2,5 millimeter, og PM10, som har diameter opptil 10 millimeter.

Det regnes som moderate verdier.

På enkelte andre målestasjoner sør på øya, slik som San Agustín og El Romerál, har det vært opp i over 100 mikrogram per kubikkmeter luft.

Spanias høyeste temperatur i går ble for øvrig målt i Murcia, hvor det var 46,2 grader, ifølge Aemet. 

Kanariøyenes temperaturrekord gjennom tidene er 47,5 grader, målt i Masca i Buenavista del Norte på Tenerife 17. juli 1978.

Tags