Kanariøyene har aktivert en preventiv plan mot effektene av høye temperaturer

1. juni ble en plan med preventive tiltak mot høye sommertemperaturer aktivert av helserådet og regionsregjeringen på Kanariøyene.

Sommeren 2015 var det ekstremt varmt i en lang periode på Gran Canaria. Denne temperaturen, 42 grader, ble målt 23. juli 2015 i Agüimes. Foto: Hugo Ryvik

Et helsevarsel skal sendes ut hvis døgntemperaturene overstiger 32 grader på det høyeste og 24 grader på det laveste.

Planen er et kontrollsystem som er spesielt utviklet for de gruppene av mennesker som er mest sårbare for høye temperaturer, slik som barn, eldre og folk med kroniske lidelser.

Kvalifisert personale

Alle sykehus og Kanariøyenes nødtjeneste (SUC) skal være bemannet med folk som er opplært til å håndtere og effektivt koordinere helsetjenester under hetebølger.

Kommunikasjonskanaler skal også være skikket for og forberedt på dette.

Helseetaten skal formidle nyttig informasjon til nyhetsmediene om tiltak for å forebygge negative effekter av å bli utsatt for høye temperaturer.

Planen er utarbeidet i samarbeid med helsedepartementet, sosialtjenestene og det statlige værinstituttet Aemet.

Tidenes lengste hetebølge kom i 1976

Den lengste varmebølgen som har inntruffet på Kanariøyene skjedde i Santa Cruz de Tenerife fra 28. august til 10. september 1976.

Selv om den varte lenge, var ikke temperaturene ekstremt høye: De lå i gjennomsnitt 2,6 grader over det normale for perioden.

Tidenes høyeste offisielle temperaturmåling på Kanariøyene viste 47,5  grader. Det ble målt 47,5 grader i landsbyen Masca i Buenavista del Norte på Tenerife den 17. juli 1978.

På Gran Canaria er 46,5 grader i juli 2007 den høyeste temperaturen som er målt gjennom tidene av Aemet.

24,6 grader i gjennomsnitt i august

Den høyeste temperaturen på dagtid i juni, målt på Gran Canustarias lufthavn, ligger normalt på gjennomsnittsverdien 22,2 grader i juni, 23,8 i juli, 24,6 i august og 24,3 i september.

Referanseperioden for disse måleverdiene er perioden 1980-2010.