Utleiere av ferieboliger: –Presidenten har latt oss i stikken

CORONA-KRISEN: Ascav, en interesseforening for utleiere av ferieboliger på Kanariøyene, anklager president Ángel Victor Torres for å snu ryggen til og la 30 000 familier i stikken.

Ferieboliger i Puerto de Mogán på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

Foreningen er svært kritisk til at myndighetene skal fordele 1144 millioner euro i corona-støtte til bedrifter og enkeltpersonforetak, men ingen ting til private utleiere av ferieboliger.

Mange av utleierne har ikke registrert firma for å drive utleien, men fører leieinntektene opp som ekstrainntekt på skattesedlene.

Disse menneskene faller utenfor støtteordningene.

Det finnes over 30 000 registrerte ferieboliger for utleie på Kanariøyene.  Mange er en viktig inntektskilde for familiene som eier boligene.

Utleierne er også hardt rammet av corona-pandemien, påpeker Ascav i en pressemelding.

Det vises til at utleierne betaler skatt for utleien og innfrir regulativet for utleie, og at de bidrar til statskassen med 70 millioner euro i IGIC, Kanariøyenes momsvariant.

Doris Borrego, president for Ascav, påpeker at ferieboliger er regulert overnatting som også er direkte rammet av pandemien.

Derfor bør utleierne ha samme rett til kompensasjon som andre deler av turismesektoren.

– Familiene som blir glemt nå, viste solidaritet fra starten av ved å la sikkerhetspersonell som hadde behov for bosted i tilknytning til pandemien, bo i ferieboliger gratis, eller uten å heve leieprisen, sier hun.

Hun viser også til at familiene som leier ut ferieboligene er pålagt å sjekke blant annet testdokumentasjon for covid-19 for gjestene som ankommer, vaksinesertifikater og immunitetssertifikat.

Ifølge Ascav, representerer ferieboliger over 23 prosent av alle regulerte sengeplasser for turister på Kanariøyene.

Ferieboligene på utleiemarkedet har over 162 000 sengeplasser, ifølge de siste tallene fra myndighetene, som kom i februar. Cirka 38 000 ferieboliger leies ut.

Likevel har vi til nå ikke kunnet dra nytte av noen form for offentlig støtte, og vi trenger det, understreker Borrego.

Temaside covid-19