Minst 6000 klager på reguleringsplan sør på Gran Canaria

San Bartolome de Tirajana kommune hadde til i går fått inn nesten 6000 klager på sitt utkast til reguleringsplan for Maspalomas, Playa del Ingles og omkringliggende turistområder.

Flere tusen mennesker som eier privatboliger i turistområder sør på Gran Canaria kan bli påvirket av planreguleringen og turismeloven. Foto: Hugo Ryvik

I dag er det siste frist for å levere klager, og kommuneadministrasjonen venter at det blir et rush, skriver avisa Canarias 7.

Går ut over selvråderetten

De fleste klagene kommer fra folk som eier boliger i turistområdene, og som gjennom Kanariøyenes moderniseringslov for turisme, kombinert med planreguleringen, frykter at de får innskrenket selvråderett over boliger som ligger i turistregulerte områder.

En overveiende del av klagene er angivelig blåkopier av hverandre.

Det kan komme av at organisasjoner som er opprettet for å beskytte boligeiernes rettigheter, har lagt ut standardformularer for klager på internett som folk kan laste ned, fylle ut og skrive under på.

To organisasjoner forsvarer boligeierne

En av disse organisasjonene er PALT, en plattform for folk som er påvirket av turismeloven.

PALT hevder at spekulanter utnytter den oppståtte frykten blant boligeiere til å lomme med skambud på boliger, helt ned til 30 000 euro for leiligheter som ligger sentralt i Playa del Ingles, skriver ACT Press.

Den andre kaller seg «Plataforma Técnica para la Defensa de la Propiedad Privada en San Agustín, Bahía Feliz, Playa del Inglés y Maspalomas»,

hvilket betyr «Teknisk plattform til forsvar for privatboliger i San Agustín, Bahía Feliz, Playa del Inglés og Maspalomas».

Lov om ferieboliger blir parkert

En annen kontroversiell lov som påvirker boligeiere på Kanariøyene er loven om utleie av ferieboliger fra mai i år, som forbyr både privatutleie i turistsoner og utleie av rom med frokost.

Regionsregjeringen på Kanariøyene besluttet 23. september å ta de nødvendige grep for å fryse denne loven mens det blir utarbeidet en ny lovtekst.