Tror Risco Caído på Gran Canaria blir Unesco verdensarv i juli

Presidenten for øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, har tro på at Risco Caído kommer inn på Unescos verdensarvliste i juli.

Risco Caído på Gran Canaria er kandidat til å komme inn på Unescos verdensarvliste. Prosessen startet i januar 2016. I horisonten på bildet skimtes naturmonumentene Roque Bentayga og Roque Nublo. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Risco Caído er kjent for en unik hule med kuppelformet tak og helleristninger. Denne hulen har fungert som tempel og til astronomiske observasjoner for urbefolkningen, og spilte en viktig rolle under sommersolverv og vintersolverv.

I mange tilfeller er slike arkitektoniske strukturer, hovedsakelig kunstige grotter, brukt til ritualer og som astronomiske markører for å kontrollere tidens gang.

De kan bare forklares av behovet urbefolkningen hadde for å kontrollere tidens gang nøyaktig og å kjenne de skiftende sesongene, ifølge arkeologene og historikerne.

Det nominerte området ligger i det fjellrike, sentrale området på Gran Canaria i en region som strekker seg over kommunene Artenara, Agaete, Gáldar og Tejeda, og er en del av det vulkanske krateret "Caldera de Tejeda" og en betydelig del av Tamadaba naturreservat.

I Tamadaba-reservatet ligger "Parajes de Tirma", et annet av de hellige stedene til de gamle innbyggerne på øya, og "Guayedra", bostedet til Fernando de Guanarteme, den siste av øyas konger.

Alle de nødvendige prosessene for å få dette unike, arkeologiske fortidsminnet vest på Gran Canaria er gjennomført, sa øyrådet i en kunngjøring til pressen på lørdag.

I november var representanter for Unesco på befaring, og evalueringen pågår i Paris.

Morales understreker at det ennå ikke er bekreftet at Risco Caído får verdensarvstatus.

Det fins tre steder på Kanariøyene som er inne på verdensarvlisten i dag: Nasjonalparken Teide og San Cristóbal de Laguna på Tenerife og Garajonay nasjonalpark på La Palma.