Ekspert sår tvil om kanarisk berberopprinnelse

Den kanariske urbefolkningen stammer neppe utelukkende fra berberne i Nord-Afrika, slik den gjengse oppfatningen er, påstår Antonio Arnaiz, professor i befolkningsgenetikk. 

Fiskere kan i gamle tider ha fulgt tunfisken fra Middelhavet til Balearene, Sør-Spania, Nord-Afrika og Kanariøyene. Ill: Google Maps/Canariajournalen.no

Arnaiz er biolog og professor ved Universidad Complutense og sjef for forskning ved blodbanken i Madrid. Han hevder at det fins bevis for  iberisk og baskisk innflytelse på Kanariøyenes urbefolkning, skriver Laprovincia.es.

Professoren peker blant annet på at de spanske erobrerne trodde at kanarierne snakket baskisk fordi det var så mange likheter i språket.

Bredere forskning må til

Arnaiz mener at det er flere multidisiplinære elementer som spiller inn for å finne frem til urbefolkningens egentlige opprinnelse, slik som språk, kultur, genetikk og arkeologi.

Mange viktige gjenstander og dokumentasjon som kunne ha bidratt til å rekonstruere Kanariøyene slik de var, ble dessverre ført ut av landet av tyskere under Franco-tiden og de første årene med demokratisk styre i Spania, og er nå forsvunnet eller utilgjengelige, ifølge Arnaiz.

Mesteparten er stuet bort i antropologiavdelingen til universitetet i Mainz,  men mye har også havnet i private samlinger, påstår han.

Huleskrifter på iberisk-guanche

Han viser til skrifter som er funnet i hulevegger på Fuerteventura og Lanzarote, som blir kalt latinske skrifter. Mye tyder på at de er skrevet over en lang periode, hevder han.

De er skrevet i et iberisk-østlig språk og blir kalt iberisk-guanche.

Det mangler historiske bevis for opprinnelsen til disse skriftene.

Professoren tror det kan ha vært skrevet av iberisk-levanske fiskere som visste at tunfisken vandrer fra Middelhavet til Balearene, den iberiske halvøy, Fuerteventura, Lanzarote og Afrika.

Iberia, det vi nå kaller den iberiske halvøy, omfatter Spania, Portugal, Andorra og Gibraltar. Levanten er en gammel betegnelse på kystområdene i Sørvest-Asia og øyene utenfor.

Gresk historiker

Denne teorien blir underbygget av at den greske historikeren Plutarch, som i det første århundret etter Kristus snakket om to øyer i nærheten av Afrika hvor det var gode fiskemuligheter.

En annen ting som gjør fastsettelsen av den kanariske befolkningens opprinnelse sammensatt er at det fins flere forskjellige typer mumier på øyene.

Mange har kraftige, firkantede kjeveparti i liket med folk i Irland, Wales, Portugal og Nord-Spania, og ulikt folk fra middelhavsområdene.