Mystisk kneppelyd før gassen eksploderte

Flere hotellgjester hørte kneppelyder og opplevde at elektrisk utstyr slo seg av og på foran gasseksplosjonen på Gran Canaria.

Jan Morten Hagen fra Oslo opplevde at elektrisk utstyr slo seg av og på flere ganger kort tid før eksplosjonen. Foto: Hugo Ryvik

Årsaken til eksplosjonen på et hotell i Puerto de Mogán der en norsk kvinne ble drept, er foreløpig ikke kjent.

En liten gnist, for eksempel fra elektrisk utstyr hvor det er dårlig kontakt, kan være nok til å antenne gass som har lekket ut.

Kort tid før eksplosjonen opplevde flere av gjestene på hotell Cordial Playa Mogán i Puerto de Mogan at det elektriske utstyret oppførte seg merkelig.

Jan Morten Hagen fra Oslo bodde sammen med kona i tredje etasje i den hotellblokka som ligger nærmest eksplosjonsstedet.

Hagen forteller om en merkelig elektrisk feil et par timer før det smalt.

– Jeg våknet først i syvtiden på natta av at tv-en og luftkondisjoneringen slo seg av og på. Det var ikke noe vann på toalettet heller. Jeg gikk og la meg igjen, og sovnet. Akkurat da vi våknet av at vekkerklokka ringte klokka ni, smalt det skikkelig. Noen sier det var to smell, men jeg hørte bare et, sier han til Canariajournalen.

Returnerte til rommet

Da ekteparet tok seg ut av hotellrommet, så de at det brant friskt inntil veggen i en mellomgang og i noen palmer.

– Vi fikk beskjed om å komme opp i resepsjonen, hvor vi ble fortalt at vi skulle evakueres. Men jeg var oppe igjen to ganger på rommet og hentet eiendeler. Det var ingen som nektet meg det. Rengjøringspersonalet løp rundt og passet på at alle kom seg ut av rommene, forteller han.

Hørte kneppelyd

Gerd og Jostein Hauge fra Bergen opplevde også en merkelig knepping og blinking i lysene før eksplosjonen.

– Vi hørte en kneppelyd om kvelden fra syv-åtte tiden. Og i syvtiden om morgenen begynte det å kneppe igjen. Så begynte lysene å gå av og på i takt med kneppene. Da jeg tittet ut av vinduet, så jeg at alle lysene på hotellet blinket. Etter et kvarter forsvant vannet, og var borte i tyve minutter, sier Gerd Hauge.

Ekteparet Hauge merket ikke mer før de ble fortalt at de skulle evakueres mens de satt i frokostsalen kvart over ni om morgenen. Da hadde de først registrert stor uro blant de ansatte som oppholdt seg i spisesalen, og så at noen av gjestene begynte å gå mot utgangen. De valgte derfor å gå ut av spisesalen selv også.

– Vi hørte ikke noe smell eller noe sånt, men senere kjente vi en sterk lukt, forteller Hauge.

23 skadde

23 mennesker ble skadet i eksplosjonen, seks av dem alvorlig og to kritisk, deriblant den norske kvinnen som døde i dag morges. Eksplosjonen skjedde under fylling av to gasstanker på 10 000 liter i hotellet fra en tankbil, og rammet spa-avdelingen på hotellet hardest.

Fyllingen av tankene startet klokken 8.45 den 23, november. Et eller annet sted må det ha oppstått en lekkasje. Flere personer har rapportert at de kjente sterk gasslukt i rom og ganger på hotellet i minuttene frem til klokken ni, da det smalt.

Over 150 norske turister bor på Cordial Mogán Playa, som blant annet brukes av turoperatørene Apollo, Star Tour og Ving. Den norske kvinnen reiste med Apollo.

Se video av evakueringen på Antena3canarias.com

Hørte kneppelyder

Gerd Hauge fra Bergen hørte rytmiske kneppelyder om morgenen før eksplosjonen, og så at lysene skrudde seg av og på i takt med kneppingen. Foto: Hugo Ryvik