Økende motstand mot utbyggingsprosjekter på Tenerife

Engasjerte innbyggere på Tenerife har den siste tiden klart å paralysere utbygging av hoteller, luksusleiligheter, og en havn.

Lille Puertito de Armeñime på Tenerife har havnet i stormvær. Foto: Ayuntamiento Adeje

11. juni demonstrerte tusenvis av mennesker mot utbyggingsplanene under slagordet "Redd Tenerife".

31. mai ble en påbegynt bygging av 420 luksusboliger i et tilnærmet uberørt naturområde i Puertito de Armeñime sør på Tenerife midlertidig stoppet av øyrådet.

Prosjektet er kalt "Cuna del Alma" ("Sjelens vugge"), og ligger i Adeje kommune.

Årsaken til at byggingen ble stoppet er en klage fra Tegüico kulturarvforening om at det kan finnes arkeologiske levninger i utbyggingsområdet.

En inspeksjon avdekket at en påkrevd kulturarvstudie ikke var forelagt øyrådet av utbyggerne, to belgiske familier.

Flere grupper engasjerer seg

Miljøforeningen "Salvar La Tejita" har leverte en klage på det samme prosjektet til den kanariske regjeringens byrå for naturbeskyttelse.

Klagen går ut på at en urbanisering vil gjøre uopprettelig skade på beskyttede arter i området.

Puertito de Adeje-utbyggingen  (Cuna de Alma) viser at det biologiske mangfoldet har liten betydning for utbyggere og politikere, påpeker lederen for "ATAN", en gruppe for venner av naturen på Temerife under en pressekonferanse.

Gruppen jobber for å stoppe den intense utbyggingen på øya, og går inn for en modell der innbyggernes livskvalitet skal være kompatibel med bevaring av naturen.

Prislappen på boligene i Cuna del Alma er fra 480 000 til 3 millioner euro.

Utbyggingen skal legge beslag på 550 000 kvadratmeter natur. Byggekostnaden er over 800 millioner euro.

Adeje kommune beskriver på sine turistsider El Puertito som et lite fiskedistrikt, med en unik naturlig enklave med et marint mikroreservat der grønne skilpadder svømmer fritt. 

På samme sted har det siden 2005 vært et bevarings-, forsknings- og miljøutdanningsprosjekt for den langpiggete svarte kråkebollen Diadema antillarum.

Stoppet hotell i Granadilla

Protester har også ført til en paralysering av det planlagte luksushotellet La Tejita, som ligger i El Médano i Granadilla kommune, i 2021.

Hotellet skulle ha over 800 sengeplasser, og skulle bygges tett på naturreservatet Montaña Roja.

Sommeren 2020 klatret to aktivister opp i en byggekran og ble der i flere dager.

De forlangte at byggearbeidene måtte stoppes.

En institusjon for beskyttelse av naturmiljøet (APMN), underlagt regjeringen på Kanariøyene, beordret stans i byggearbeidet.

400 000 underskrifter mot ny havn

Protestgruppen "Salvar Fonsalía" har klart å stoppe utbyggingen av Fonsalía-havnen, som aktivister og forskere hevder er en trussel mot Europas eneste hvalreservat.

Kostnadene for å bygge havnen er beregnet til 200 millioner euro.

Over 400 000 underskrifter ble samlet inn mot utbyggingen.

I oktober 2021 besluttet parlamentet på Kanariøyene å legge ned prosjektet for godt 25 år etter at planene kom på bordet.

Nå øker også protestene mot bygging av en motorsportbane på Tenerife.

Fikk ikke å stoppet havn i Granadilla

Det var imidlertid ingen som klarte å stoppe utbyggingen av havnen i Granadilla til en kostnad av 300 millioner euro, som forskere ved universitetet i La Laguna og Leipzig stemplet som unødvendig og ubrukelig.

Forskerne peker på at utbygging langs kysten og fem millioner turister i året allerede har gjort uopprettelig skade på Kanariøyenes biologiske mangfold.

Fiskebestanden er redusert med 90 prosent de siste 50 årene, og hvaler blir utsatt for kronisk stress fra marin trafikk og turister, vises det til.