Testresultater viser at mange kjører med narkotika i blodet

De første fire månedene av året ble det utført 2085 narkotikatester av bilførere i provinsen Las Palmas. 984 ga positivt utslag for narkotika, det vil si nesten halvparten.

Bilfører avgir en utåndingstest. Foto: DGT

Det er en langt høyere andel enn for alkoholtester, der 13,5 prosent av testene var positive, viser tall som er presentert av trafikkverket i provinsen. Av over 7000 alkoholtester var det over 1000 positive resultat.

Det er fire tilfeller der bilførere kan bli bedt om å avlegge narkotikatest i henhold til trafikkloven:

  • Når det har skjedd en ulykke.
  • Når bilføreren kjører ureglementert.
  • Ved uaktsom kjøring.
  • Preventive kontroller.

Erfaringen til de som sjekker bilisten spiller angivelig en viktig rolle i alle fire tilfeller. De ser etter eksterne signaler slik som størrelsen på pupillene, pupillenes reaksjon på sterkt lys, svetting, hektisk, sløv, snøvlete eller usammenhengende prating og ukontrollerte kjevebevegelser.

Grensen for å kjøre med alkohol i blodet er 0,5 promille, 0,3 for yrkessjåfører og ferske sjåfører. 

Hvis grensen for alkohol er overskredet, får du 500 euro i bot og mister fire punkter i kjørekortet ved små overskridelser, 1000 euro i bot og seks punkter ved større overskridelser.

Narkotikapåvirkning medfører 1000 euro i bot og seks punkter tapt. 

I begge tilfeller kan du også få tre til seks måneders fengselsstraff eller dømmes til sosialarbeid i mellom 30 og 90 dager, og miste sertifikatet i opptil fire år.

Tags