Transportselskaper får kompensasjon for høye drivstoffkostnader

Kanariøyenes regjering vedtok på fredag å betale tilbake 99,9 prosent av drivstoffavgiftene til transportselskaper og bønder med retroaktiv virkning fra 1. mars av.

Transportsektoren sliter med høye drivstoffkostnader. Arkivfoto: Canariajournalen

Finansminister Román Rodríguez forklarer i en pressemelding at dette ekstraordinære tiltaket blir innført for å redusere produksjonskostnadene for transportsektoren og bøndene.

Erstatter lov fra 1986

Disse betalte fra før 32 prosent av normal IGIC (Kanariøyenes momsvariant) for drivstoff gjennom en særskilt lov fra 1986.

Denne loven er nå eliminert, og erstattet med en hvor IGIC er tilnærmet null.

Full avgift for alle andre enn transportsektoren og bønder er for tiden 22,2 eurocent per liter for diesel, og 26,5 for bensin.

Ifølge Rodriguez, blir det ikke aktuelt med andre kompenserende tiltak i tillegg.

Utsetter aksjoner

Transportarbeidere hat ytret ønske om mer kompensasjon, og har søkt tillatelse til å arrangere protestkaravaner på Gran Canaria og de andre Kanariøyene på mandag.

Aksjonen er nå utsatt etter at nyhetene om fjerning av IGIC ble kjent, og Spanias regjering i tillegg har kunngjort nasjonale tiltak, skriver transportselskapenes forening, FET Canarias, i en pressemelding.

På Gran Canaria skulle det gå to saktekjørende karavaner, en fra Arinaga næringspark klokken 09.20 langs motorvei GC-1 til Las Palmas, og en langs motorvei GC-2 fra Gáldar klokken 10.00 til Las Palmas.

Ankomsten i Las Palmas sentrum var planlagt til klokken 12.00.

Avslutningsvis, etter noen runder gjennom bygater, skulle det være samling i havnen, Puerto de La Luz. Klokken 15 skulle aksjonen være over.

På Tenerife skulle aksjonen starte klokken 09.00 i fiskehavnen i  Santa Cruz de Tenerife.

Klokken 12 skulle det være samling ved den regionale regjeringens hovedkvarter.

Tilsvarende aksjoner skulle gjennomføres i de største byene på La Gomera, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma og El Hierro.

Tags