Hotellene på Kanariøyene setter ned prisene

Kanariøyene har begynt å miste utenlandske turister etter at Egypt, Tyrkia og Tunisia kom tilbake på banen, og setter nå ned overnattingsprisene for kommende sommer- og vintersesong for å bremse nedgangen.

Cordial-hotellet i Puerto de Mogán på Gran Canaria i kveldslys. Foto: Canariajournalen

Uten konkurransen fra de nevnte landene opplevde Kanariøyene flere år med sterk økning av turistantallet frem til rekordåret 2017, da det kom nesten 16 millioner turister.

I 2018 var det nedgang i antallet utenlandske turister, men sterk økning av spanske turister slik at det endte som det nest beste året hittil i antall turister.

Økonomisk gikk turismen på Kanariøyene enda bedre i 2018 enn i 2017, til tross for at det kom 416.000 færre turister.

Blant annet fordi flere hoteller er oppgradert til høyere standard og kan ta bedre betalt, fordi gjennomsnittslengden på oppholdene var lengre, og fordi turistene brukte drøyt ti prosent mer på reisene til og fra Kanariøyene.

Innlysende at prisene må justeres

Det er åpenbart at prisene må justeres, sa Jorge Marichal, presidenten for Ashotel, hotellforeningen på Tenerife, La Gomera og La Palma, under åpningsdagen på turismemessen ITB i Berlin i går.

Tyskland er det markedet hvor de kanariske hotellene har merket det største bortfallet, og flyselskapet Germanias konkurs gjør situasjonen vanskeligere.

Marichal understreker i en artikkel i avisen La Provincia at størrelsen på prisjusteringen i stor grad må skje i forhold til investeringer i renovering og oppgraderinger, som mange kanariske hoteller har gjennomført de siste årene.

Høyere standard innebærer i utgangspunktet høyere priser.

Kan ikke konkurrere med hovedkonkurrentenes prisnivå

Kanariøyene kan ikke konkurrere med de lave hotellprisene i Egypt, Tyrkia og Tunisia, hvor lønnskostnadene er lavere og de respektive regjeringer har endret regelverket for å fremme turismen igjen, påpeker Marchial.

Han viser også til at reiseselskapene eier mange hoteller i disse tre landene, og ønsker å ta igjen det de har tapt så raskt som mulig. Derfor ønsker de å sende så mange turister som mulig til disse landene, hevder han.

Dette er ikke en uventet utvikling, men noe som turistindustrien har kjent til lenge og visste ville skje før eller siden, understreker han. Marichal mener at hoteller som har gjennomført renovasjon i løpet av de gode årene står bedre skikket til å møte dagens situasjon.

Strammer til

José María Mañaricua, president i den kanariske hotelleierforeningen FEHT, viser til at det er en nedgang i alle utenlandske markeder, og peker særlig på de tre største, som er Tyskland, Storbritannia og Norden.

Reisearrangørene strammer til for å få de prisene de mener er i tråd med dagens scenario, påpeker han.

10-30 prosent rabatt

Resultatet er at flere senger enn før står tomme på Kanariøyene, og siste liten-tilbud er tilbake, noe som knapt har forekommet siden 2011.

For å fylle sengene, gis det rabatter på 10-30 prosent, ifølge Mañaricua.

Tags