Slår hardere ned på ulovlige fester for å hindre smittespredning

CORONA-KRISEN: To av tre mennesker som har blitt corona-smittet på Kanariøyene i juli, er under 40 år. Myndighetene skal nå øke strafferammen for ulovlige fester.

Ikke like morsomt med fest med bøter. Foto:coffee

Kanariøyenes helseminister, Blas Trujillo, ser en sammenheng mellom slike fester og økt smittespredning blant yngre mennesker.

Dette ha han uttrykk for i en pressekonferanse på fredag, hvor han sa at det forberedes en lovendring for å øke straffen for arrangører av slike fester.

Strengere strafferegime

Det skal ifølge Trujillp vedtas en effektivisering av sanksjonregimet, som skal gjøres smidigere, mer presist og tøffere.

Trujillo hadde i går et møte om dette med den spanske regjerings delegat på Kanariøyene, sikkerhetsstyrkene og kommunene om dette.

Kanariøyenes sikkerhetsstyrker er nå gitt direktiver om å øke overvåkingen og slå ned på ulovlige fester.

Deltakere på ulovlige fester, straffes med bøter på 100 euro.

Bare ti prosent er over 60

Tidligere var det stor overvekt av eldre mennesker som ble smittet. Etter at corona-restriksjonene ble trappet ned, er det stor overvekt av de under 40.

Kun en av ti er over 60, ifølge informasjon fra helsemyndighetene.

Nesten tredobling i juli

Antallet aktive smittetilfeller har steget fra 59 den 30. juni til 173 i går, fredag, ifølge offisielle tall fra helsemyndighetene.

Cirka 100 av disse tilfellene er nyankomne båtflyktninger som testes og isoleres straks de ankommer. For resten av tilfellene, er 65 prosent av de smittede i juli under 40 år.

Det er påvist at smitte har utspring i blant annet familiefester og andre fester hvor deltakere ikke har fulgt smitteverndirektiver.

Ni aktive smitteutbrudd

For øyeblikket er det ni aktive smitteutbrudd på Kanariøyene utenom båtflyktningene, meddelte helsedirektoratets epidemologen Amós García  og Eva Álvarez, spesialist i preventiv medisin ved helsedirektoratet, på torsdag.

Vi kan ikke ha det slik at en gruppe innbyggere setter helsesituasjonen og økonomien på Kanariøyene i fare, gir Trujillo uttrykk for.

- Vi har bevis på at mange slike fester arrangeres, og vi er til stede i nettverkene, sa Trujillo.