Helsepersonell slår alarm etter corona-utbrudd på Las Palmas-sykehus

Corona-utbrudd er registrert i tre avdelinger på et offentlig sykehus sør i Las Palmas. - Situasjonen er uholdbar og vi føler oss utrygge, sier helsearbeidere.

Det er stor bekymring og usikkerhet blant helsearbeidere på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

De tre utbruddene har hittil ført til minst 41 registrerte smittetilfeller blant pasienter og ansatte. Fire pasienter har dødd, ifølge informasjon fra helsemyndighetene.

Stor bekymring

Helsearbeidere tilknyttet tre organisasjoner for ansatte i helsevesenet, uttrykker i en erklæring stor bekymring for situasjonen på sykehuset, og mener at smitteutbruddene medfører en vital risiko for alle.

"Nå, mer enn noen sinne, blir alle helsearbeidere brukt for å lappe på en mangel på personell", skriver helsearbeiderne i erklæringen.

Ekstra arbeidsbelastning

Alle ansatte på sykehuskomplekset Hospital Universitario Insular Materno-Infantil de Gran Canaria har måttet tilpasse seg nye sikkerhetstiltak, og måten å ta seg av pasienter med Covid-19, skriver nyhetsbyrået Efe.

Henvisning av spesialiserte fagpersoner til bestemte områder av Covid-19-omsorg, kan ikke gjøres uten tilstrekkelig opplæring, og kan føre til forsømmelse av andre tjenester, påpekes det i erklæringen.

Overveldet

Videre vises det til at primærhelsetjenesten har blitt overveldet av den nye smittebølgen. 

Over 150 covid-19-pasienter er nå innlagt på sykehusene i Las Palmas.

Helsearbeiderne kondolerer i erklæringen overfor pårørende til pasienter som har dødd av covid-19,etter å ha blitt innlagt for andre sykdommer.

Føler seg hjelpeløse

Både helsearbeiderne, pasienter og deres pårørende føler seg hjelpeløse, fordi situasjonen er usikker og informasjon ikke blir gitt, understrekes det.

Ber om tiltak

De har bedt sykehusledelsen om å innføre flere helse- og sikkerhetstiltak for de ansatte, slik som corona-testing av alle, generell bruk av FFP2-masker i alle etasjer og avdelinger hvor pasienter undersøkes og behandles, og tilstrekkelig med smittevernutstyr tilgjengelig.

Det understrekes også at god koordinering mellom de ansvarlige for sykehuset og avdelinger for forebygging av yrkesrisiko og forebyggende medisin er vesentlig for beslutningstakingen.

I tillegg etterlyses en gjennomgående endring i forvaltningen av helsesystemet.

Kanariøyenes helsedepartement har tidligere påpekt at langt over 3000 nye helsearbeidere er hentet inn til Kanariøyene i år.