Frivillige fjernet over 165 kilo søppel fra strendene og havbunnen ved Guía de Isora på Tenerife

I forbindelse med Verdenshavenes dag, har et team på omkring 60 frivillige fjernet til sammen over 165 kilo søppel fra strendene Playa San Juan og Playa Aguadulce, og fra havbunnen utenfor Playa Abama-muren i Guía de Isora kommune på Tenerife.

Med sommeren i anmarsj strømmer det til med frivillige som ønsker å delta i oppryddingen for å kunne nyte ryddige og friske strender. Foto: AGT

Omkring 60 frivillige fordelt på hav og land samlet inn 85 kilo søppel fra strendene.

Avfallet på land bestod i hovedsak av en overflod av mikroplast og nærmere 1100 sigarettstumper.

Havbunnsoppryddingen resulterte i litt over 80 kilo avfall, deriblant plast, husholdningsartikler, dekk, elektriske artikler og deler fra kjøretøy.

Blant de som deltok i samarbeidet var kommunen Guía de Isora, frivillige brannmenn fra Guía de Isora, Santiago del Teide og Buzos i Puerto Santiago, Espíritu de Buceo Dive Center og Club de Buceo Boreal, som stilte med båter og spesialutstyr.

Miljøforeningen Terramare Medioambiente på sin side stilte både landutstyr og dykkerutstyr til disposisjon for det økologiske initiativet.

Dugnaden gikk av stabelen sist helg og varte i tre timer, skriver miljøforeningen i en pressemelding.

Javier Giménez, sjef hos Las Terrazas de Abama Suites og medlem av Abama Green Team stilte egen båt til disposisjon og koordinerte oppryddingen av havbunnen, mens Mario Arzola, vedlikeholdsansvarlig ved Abama Golf, koordinerte oppryddingen av kysten. 

Maria Zúñiga, ansvarlig for HR- og sosial ansvarsfordeling ved Abama Resort Tenerife, understreker i sin uttalelse viktigheten av bærekraftige tiltak for å fremme 0-kilometerholdningen (ivareta nærområder, red.anm) de ønsker skal være ledende i deres bedrift. 

Hvem er Green Team Abama?

Green Team Abama er frivillighetsteamet ved Abama Resort Tenerife, et initiativ utviklet av HR-avdelingen og avdelingen for samfunnsansvar i selskapet.

Teamet har som hensikt å synliggjøre verdien av, og innføre mer miljø- og ansvarsbevissthet i de ansattes hverdag.

Hvert år setter teamet mål utfra Målene for Bærekraftig Utvikling for 2030.

Deretter samarbeides det med andre lokale organisasjoner eller kommuner for å iverksette tiltak for å oppnå de satte målene. 

Foreningen Terramare Medioambiente

Terramare Medioambiente er en forening som fremmer ulike prosjekter og aktiviteter med hensikt å engasjere samfunnet i å bevare og beskytte miljøet.

Foreningen ble dannet av en gruppe personer som verdsetter samfunnsinteresser gjennom ulike rekreasjons- og kulturaktiviteter.

Blant annet samarbeider foreningen med Red Nacional de Vigilantes Marinos (det nasjonale nettverket av havovervåkere) om opprydding av havbunnsområder.

I tillegg til fremming av prosjekter og aktiviteter, holder de fra tid til annen foredrag på skoler og institutter om miljøbevissthet. Foreningen har sitt hovedkvarter i Santa Cruz på Tenerife.

Verdenshavenes dag

 World Ocean Day, ble etablert den 8. juni 1992 ved Rio-konferansen i Rio de Janeiro, Brasil, men det var først i 2008 at FNs generalforsamling vedtok resolusjon A/RES/63/111 som fastslår at 8. juni skal være FNs internasjonale dag for verdens hav.

Medlemslandene oppfordres til å øke satsing på forskning og å dele informasjon om verdens hav, for å styrke felles kunnskap om havene og navigasjonen der, spesielt i internasjonalt farvann, i havner og i verneverdige områder.