To menn pågrepet for svindel av turister i butikker i Puerto Rico

Svindlere: To utenlandske menn på 27 og 29 år er pågrepet for angivelig å ha svindlet en svensk og en engelsk turist i elektronikkbutikker i Puerto Rico sørvest på Gran Canaria i februar.

Svindelanklager er flere ganger rettet mot butikker som ligger ved stranden (bildet) og ved Europa-senteret i Puerto Rico og mot flere lignende butikker i Puerto de Mogan. Foto: Hugo Ryvik

Begge arresterte har kriminelt rulleblad for tilsvarende svindel tidligere, skriver politiet i en pressemelding.

Svindlene følger samme mønster som Canariajournalen har omtalt i en rekke artikler tidligere artikler i Canariajournalen.

Fralurt 1980 euro

Den svenske turisten oppdaget at han var blitt svindlet for 1980 euro da han var på flyplassen, få minutter før han skulle gå om bord i flyet for å reise hjem. Han anmeldte svindelen på flyplassen.

Svensken hadde kjøpt et nettbrett for 70 euro og deretter en tilleggstjeneste for internettilkobling som han ble fortalt skulle koste 5 euro per måned, men i virkeligheten ble kredittkortet belastet med 1980 euro.

Politiet var i stand til å identifisere butikken i Puerto Rico hvor svindelen skal ha blitt utført, og mannen som skal ha utført svindelen, og gikk til pågripelse.

Returnerte for å anmelde

Den britiske mannen skal også ha blitt svindlet i Puerto Rico under kjøp av nettbrett. Dette ble kjøpt den 15. januar og skulle hentes den 18 februar i en annen butikk i samme sted.

Det var da han hentet nettbrettet etter klargjøring at han skal ha blitt svindlet for 2700 euro dåhind betalte med kredittkort.

Mannen oppdaget først svindelen da han var tilbake i Storbritannia, men reiste tilbake til Gran Canaria for å anmelde saken, og den antatte gjerningsmannen ble identifisert og pågrepet.

Mange pågripelser av butikksvindlere

Det har de siste 14 månedene, etter at nordmannen Norvald Erlandsen returnerte til Gran Canaria for å anmelde en slik svindel, blitt gjort flere arrestasjoner av mistenkte svindlere i elektronikk- og krimskramsbutikker i Puerto Rico og Puerto de Mogan.

Fremgangsmåten svindlerne bruker er at det tilbys et elektronikkprodukt, oftest et nettbrett, en mobiltelefon eller et videokamera, til en lav pris.

Når kjøperne biter på, blir de bedt om å hente produktet samme dag eller sent dagen før de skal returnere til sine hjemland under påskudd av at produktet må klargjøres før levering – det kan være programmering eller andre ting.

Den dagen kjøperne kommer for å hente produktet, skjer svindelen ved at de blir overtalt til å kjøpe en tjeneste, eventuelt et produkt, til, og dette må betales med betalingskort.

Kortet blir belastet med et mye høyere beløp enn det som er avtalt.

Kjøperne oppdager som regel ikke svindelen før de har kommet tilbake til sine hjemland, og finner det som regel for dyrt og komplisert å reise tilbake for å anmelde saken.

De forrige arrestasjonene av antatte butikksvindlere på Gran Canaria skjedde i februar. Også da var det butikker i Puerto Rico det gjaldt.