Nå kan du få spesialrabatt på nye biler på Kanariøyene

Subsidier: Bytt ut en bil som er eldre enn tolv år i en ny bil, og du får 2000 euro i spesialrabatt på Kanariøyene og i resten av Spania.

Hvis du kan tenke deg å bytte ut gammelbilen med en ny, kan du få 2000 euro i spesialrabatt frem til 31. august neste år. Foto: Hugo Ryvik.

Salget av nye biler går helt elendig på Kanariøyene og i resten av det kriserammede Spania. Nå har det spanske industridepartementet satt av 75 millioner euro for å få fart på salget med en plan de kaller plan PIVE.

Opplegget er at staten og bilforhandlerne legger 1000 euro i potten hver. Det vil si at staten kan gi rabatt på inntil 75 000 biler.

Ordningen gjelder ut mars

Ordningen ble innført 1. oktober i år og varer til 31. mars 2013.

For å få spesialrabatten må du altså bytte inn en bil som er minst tolv år gammel.

Den nye bilen må ikke koste mer enn 25 000 euro, og den må ha miljøklassifisering A eller B, eller være elektrisk, hybrid eller gå på alternative drivstoff.

I praksis vil det si at bilene kan gå på hvilket drivstoff som helst så lenge de ikke slipper ut mer enn 160 gram CO2 per kilometer. Dette miljøkravet innfrir de fleste nye biler i dag.

Kanariøyene har gammel bilpark

På Kanariøyene er over halvparten av bilene over 12 år gamle. Det vil si at det er cirka 498 000 gamle biler på Kanariøyene. I hele Spania er drøyt en tredel av bilene over 12 år gamle.

Salget av bruktbiler har lenge ligget høyt i forhold til nybilsalget. I september ble det solgt fire brukte biler for hver nye i Spania, ifølge Faconauto, en forening for bilforhandlere. 42 prosent var over ti år gamle.

Mange har ikke råd uansett

Spørsmålet er om folk som kjører rundt i gamle biler har råd til å kjøpe en ny selv om de får 2000 euro ekstra i rabatt.

De 1000 euroene som bilforhandlerne skal spytte inn vil det også trolig være mulig å oppnå, selv uten plan PIVE.

Slik situasjonen er for bilforhandlerne på Kanariøyene for øyeblikket, skal det være mulig å få opptil 5000 euro i rabatt på nye biler.

Tags