Rettsavgjørelse beskytter urørt Gran Canaria-strand mot utbygging

En endelig dom i Høyesterett bekrefter at La Aldea kommune har eierskapet til den vakre Güigüi-stranden vest på Gran Canaria.

Playa de Güigüi vil fortsatt være en fredet plett på Gran Canaria. Foto: Turistrådet på Gran Canaria

Selskapet Corteza tapte dermed en årelang kamp om eierretten til 12,5 millioner kvadratmeter i naturreservatet Güigüi.

Saken har pågått i domstolene siden 1974. Protucasa, et turistpromoteringsselskap som var eid av banken La Caja, prøvde å få i gang en utbygging i området, skriver Laprovincia.es.

Fredet skjønnhet

Strandområdet er et av de få gjenværende på Gran Canaria som ikke er utbygd.

Banken solgte prospektet videre til en forretningsmann i 1988, som igjen solgte det videre til et engelsk selskap.

I 2003 overtok forretningsmannen Jaime Cortezo prospektet, og det er han som nå har tapt saken i den aller siste rettsinstansen.

Bevis fra 1867

Rettsavgjørelsen baserer seg på gamle dokumenter fra 24. januar 1867 som viser at La Aldea kommune har eierskapet til Güigüi.

Cortezo prøvde i 2008 å selge landområdet til øyrådet på Gran Canaria for 40 millioner euro før eierskapssaken var avgjort i retten, uten å lykkes.

Vil skjerpe forvaltningen av Güi-Güi

I La Aldea kommune foreligger det nå et forslag om å innskjerpe praktiseringen og styrke forvaltningsplanen for området for å unngå at det blir forringet.

Tonnevis av søppel etter villcampere og badegjester må stadig vekk fjernes fra stranda i dag.

Kommunen foreslår å begrense muligheten til å besøke stranda, hvor det i dag er et campingforbud som i liten grad blir respektert.

Güigüi-området har en særegen topografi med et svært vakkert landskap og bevaringsverdige vekster. Alt som fins av bebodd bebyggelse er et par småhus.

Tags