Manetinvasjonen sprer seg ut på Kanariøyene

Svært giftige brennmaneter invaderer Tenerife og fører til stengte turiststrender stadig flere steder. Nå diskuterer myndighetene hva de skal gjøre med problemet.

Det er uhyre smertefullt å bli brent av portugisiske krigsskip, som kan være giftige selv når de ligger på land. Giften er sterk nok til å drepe fisk på størrelse med makrell, og kan i verste fall gi badende mennesker panikkanfall som fører til drukning. Foto: Hugo Ryvik

Guimar kommune stengte alle sine strender på grunn av maneter forrige uke. Nå har manetene inntatt strendene i Adeje og Granadilla også.

Det er portugisiske krigsskip (Physalia physalis) som herjer på Kanariøyene, en av de aller giftigste artene.

Ekstraordinært møte

Manetinvasjonen er så alvorlig at regjeringen på Kanariøyene og øyrådet på Tenerife har et ekstraordinært møte om saken med representanter fra åtte kommuner på Tenerife i dag, skriver nyhetsbyrået Efe.

Senest i går kom det cirka 500 brennmaneter inn på Playa de Troja, hvor det er heist rødt flagg for badeforbud, og et hundretalls til Playa de Las Americas, begge i Adeje kommune sør på Tenerife.

På Playa de Fañabé er det heist gult flagg for ekstra varsomhet. Det er snakk om å innføre særtiltak mot maneter i Los Cristianos, El Camisón og Las Vistas.

Kommunene som deltar i møtet i dag er Sur-Arico, Granadilla, San Miguel, Adeje, Arona, Vilaflor, Guía de Isora og Santiago del Teide.

Observert på Gran Canaria også

På Gran Canaria er det også observert store antall portugisiske krigsskip på flere strender på strekningen fra Las Palmas til Mogán sørvest siden 6. februar.

Flere av Canariajournalens lesere har observert slike, og noen har også blitt brent.

Manetinvasjonen er en følge av stormen som nylig herjet på Kanariøyene. Hvor lenge manetinvasjonen vil vare er vanskelig å si. Det avhenger av flere faktorer, slik som havstrømmer og vind

Svært smertefullt

Under vannet har manetene tentakler som kan bli 30 meter lange. Giften er sterk nok til å drepe fisk på størrelse med makrell.

Den kan normalt ikke ta livet av friske mennesker, men den intense smerten gjør at folk kan få panikk og drukne. Barn, eldre og folk med helseproblemer står mest i fare for å omkomme.

Manetene kan være vanskelige å oppdage i vannet fordi de går i ett med fargen på vannet og for det meste dukker opp ved høyvann.

Varselflagg med teksten ”Medusas” (maneter) blir satt opp ved strendene som er angrepet av manetene, eventuelt rødt flagg for badeforbud hvis det er mange brennmaneter.

Unngå å bli brent 

  • Ikke undervurder situasjonen. Den eneste måten å unngå å bli brent er å la være å bade. Du kan også bli brent hvis du vasser i vannkanten eller noen kaster en bøtte med vann på deg som inneholder rester av brennmaneter.
  • Ikke ta på manetene eller rester av manetene, selv ikke de som ligger på land og ser døde ut – giften kan fortsatt være aktiv.
  • Hvis du har berørt en manet må du ikke føre hendene til munn eller øyne etter på selv om du ikke har brent deg – dette er mer sensitive områder.
  • Følg råd og advarsler på stranden (plakater, skilt, bannere, muntlige advarsler osv.) og i media. 
  • Hvis du ser maneter og det ikke er satt opp brennmanetflagg eller andre advarsler, informer nærmeste badevakt, vaktsentral eller lokale myndigheter (det spanske ordet for maneter er medusas).
  • Solkrem kan redusere risikoen for å bli brent. 
  • Barn er spesielt utsatte: Gi dem beskjed om at de ikke kan bade.
  • Barn, eldre, folk med allergi, astma eller hjerteproblemer, eller som tidligere har blitt brent av maneter, bør være ekstra nøye med å unngå kontakt med brennmaneter. 
  • Ikke skrap eller gni det berørte området, selv ikke med et håndkle eller sand. Det vil bare øke smerten.
  • Vask området med saltvann fra et område hvor du er sikker på at det ikke fins rester av tentakler. Vask aldri med ferskvann, urin, ammoniakk eller eddik, selv om dette kan fungere for andre typer maneter.
  • Fjern eventuelle rester av tentakler som er festet til huden med en pinsett eller lignende.
  • Bruk is eller noe annet kaldt for å lindre smerten i 5 til 15 minutter uten å gni, og unngå direkte hudkontakt med isen – legg den i en plastpose eller lignende. 
  • Ikke utsett den berørte området for sol eller annen varme. 
  • Visse geleer og antihistaminer kan virke smertestillende.
  • Hvis det er sårskader, bør det behandles med antiseptika tre ganger daglig inntil såret er leget.
  • Oppsøk hjelp hos Røde Kors, nærmeste helsestasjon, eller hos badevakten på stranden.

Hvis du blir brent

Se opp for eventuelle allergiske reaksjoner som kan komme etter en tid. Oppsøk legevakt eller ring nødsentralen (112) for informasjon hvis det er symptomer som kvalme, oppkast, svimmelhet, muskelkramper, hodepine, problemer med å puste, eller en generell følelse av å være syk.

Helserådene kommer fra Redpromar. 

Tags