Naturlig årsak til at store mengder fisk strander på turiststrender i sør

I ukevis nå har det hver morgen ligget store mengder fisk på Maspalomas-stranden og andre strender sør på Gran Canaria hver morgen. Årsaken til at fisken havner på land skal være naturlige.

Død trompetfisk på Las Burras-stranden sør på Gran Canaria. Foto: Tapani Mansikkala

Sjefen for Gran Canarias senter for restituering av ville dyr, Pascual Calabuig, som skal ha konsultert en spesialist om fenomenet, sier til avisen Canarias 7 at fisken havner på land på grunn av endringer i havstrømmene.

Dette gjør angivelig at de ikke klarer å vende tilbake til sitt naturlige habitat.

Holder til på 600 meters dyp

Det er trompetfisk som havner i tonnevis på strender sør på Gran Canaria.

Disse har sitt naturlige habitat på 600 meters dyp i raviner på havbunnen ved sørkysten av Gran Canaria, hvor de stiger høyere i stim for å spise plankton om natten.

Det som kan skje da er at de blir tatt av strømmer, blir desorienterte, og ikke klarer å svømme ned mot bunnen igjen. Dermed kan de havne de på land i stedet.

Dette har nå pågått siden desember, og det er hittil langt over ett tonn fisk som er fjernet fra strendene.

Undersøkte fenomenet grundig

Pascual Calabuig syntes ikke det var sannsynlig at fisken ble skremt på land av hval eller tunfisk som jakter på dem, som var en teori, i og med at det er så store mengder fisk som strandet.

Etter å ha forsket lenge og grundig på fenomenet fikk han angivelig svaret fra en pensjonert marinebiolog på Gran Canaria.

Trompetfisken beveger seg i store stimer med opptil over en million fisk. Når den er bare tre meter under overflaten for å innta plankton, har stimen mye vertikal bevegelse, opp og ned i vannet.

Stimen kan da bli ført horisontalt med havstrømmer og bli desorientert, skal eksperten ha forklart.

Hvis havstrømmen går mot land, vil de strande og dø.

Fisken er ikke syk

Calabuig forsikrer at fiskene som strander ikke er syke, det har han ikke sett noen tegn til. Han skal ha observert at fiskene er levende når de kommer inn på stranden.

Trompetfisken (Macroramphosus scolopax) er liten og blir ansett som uspiselig. Den har derfor ingen kommersiell verdi. Navnet har den fått på grunn av sitt lange, trumpetlignende munnparti.