Norskbygd taubane i Las Palmas blir virkelighet til sommeren?

Planer for en taubane i Las Palmas, mellom havnen og den tidligere militære fjelltoppen i La Isleta, blir mer og mer konkret. Nylig ble en 3D-video av prosjektet presentert på en reiselivsmesse i Las Palmas.

Slik er det tenkt at toppstasjonene for taubanen til La Isleta skal se ut. Foto: Teleférico Las Palmas.

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Økonomisk mest realistiske av mange ideer

Tankene om ulike former for taubaneprosjekt i Gran Canaria har blitt fremmet og hemmet opp gjennom årene. Den mest fantastiske ideene har vært en taubane til toppen av fjellet Roque Nuble på cirka 2000 meter høyde over havet.

Kanarierne er nå mer modne for tanken og ser ut til å ta prosjektene på alvor. Det siste årets ideer om en taubane i Las Palmas er litt mer realistisk, både når det gjelder størrelse og økonomi, og Las Palmas by er pådriver for at prosjektet skal få aksept blant den lokale befolkningen.

Norsk selskapet bak taubaneprosjektet

For noen år siden presenterte et norsk selskap et prosjekt som kan bli en turistattraksjon i Las Palmas. Tanken var å bygge en taubane (Teleférico) fra havneområdet opp til fyret på La Isleta.

Det var ingen umiddelbar reaksjon fra de ansvarlige myndighetene, men nå har myndighetene våknet til liv og støtter prosjektet.

Selvfølgelig er det noen detaljer som ennå ikke er løst. Dette gjelder for eksempel finansiering av om lag ti millioner euro, og godkjenning fra militæret.

Ordføreren i Las Palmas, Augusto Hidalgo og havnesjefen uttrykte i fjor sommer begeistring over initiativet da de fikk det presentert for seg.

15 meter over bakken

Ideen er å kunne ta en luftig tur fra stedet hvor det nye akvariet blir bygd opp til fjelltoppen El Vigia på La Isleta - en reise på cirka 4 kilometer.

Banen vil da gå over bygningene på halvøya i en høyde på mellom 8 og 15 meter.

Gammelt militærområde

I løpet av turen vil banen passere militært område. Det er ikke lenger noen militære hemmeligheter der i dag, nærmest bare en skrapkirkegård med gamle kanoner og rustne biler.

Interessenter har øremerket rundt 100.000 euro for å rydde opp.

Så sent som i fjor sommer hadde prosjektet ennå ikke fått tillatelse fra den militære kommandoen som besitter det meste av Isleta. Hvis alle tillatelser faller på plass, kan taubanen til fyret på La Isleta være operativt innen neste år, hevder utbyggerne.

Miljøverner mot prosjektet

Miljøorganisasjoner Gran Canaria og lokale innbyggere er imot taubanen til La Isleta, da det anses at flere besøkende kan virke forstyrrende på miljøet.

Det er flere vellykkede taubaneprosjekt i Spania – for eksempel i Barcelona og på naboøya Tenerife.