Kanariøyene kan få en flytende ferieøy ved kysten

Norsk institutt for vannforskning har gjort en samfunnsstudie for en flytende øy som kombinerer turisme og fornybar energi på Kanariøyene.

Slik kan en flytende øy bli seende ut. Ill: EU-prosjektet Tropos

Bakgrunnen er at EU-prosjektet Tropos skal designe modulbaserte, flytende plattformer for dette formålet fordi antallet mennesker som bor ved kysten forventes å bli dobbelt så mange innen 2025.

En Tropos-øy som skal gi flere tilbud til turistene og skape flere arbeidsplasser er planlagt utenfor Kanariøyene. Solenergi skal stå for kraftforsyningen.

Restaurant og overnatting

De endelige spesifikasjonene for øya, eller flytende plattform, som forskerne kaller det, viser at den kan forankres til bunnen på mellom 30 og 50 meters dyp,

Den får besøkssenter for turister som ankommer, serveringsavdeling, overnattings- og konferanseavdeling, en liten marina, og en helikopterplattform.

Gjorde studier på Kanariøyene 

Norsk Institutt for Vannforskning (Niva) deltar i flere av prosjektene i Tropos, og har ledet en studie om den samfunnsmessige påvirkningen flyteøya vil få for Kanariøyene, skriver de i en artikkel på Forskning.no.

En undersøkelse ble gjennomført av Niva og flere prosjektpartnere i april i år med innbyggere og turister på Gran Canaria.

Niva har sett på bærekraftig teknologi, og om presset på kystområdene kan bli lavere ved å flytte aktiviteter ut i havet.

Kriterier for lønnsomhet

Flyteøya vurderes å kunne bli lønnsom gjennom kapitalinvesteringer, og ved at det blir skapt særegne fritidsmuligheter med hjelp av fornybar energi som bygger opp under en bærekraftig turisme, ifølge Niva.

Undersøkelsen viser at seks av ti av innbyggere på Kanariøyene som ble spurt, er positive til at øya får vindmøller i tillegg til solcellepaneler.

De endelige spesifikasjonene for øya, eller flytende plattform, som forskerne kaller det, viser at den kan forankres til bunnen på mellom 30 og 50 meters dyp.

Den får besøkssenter for turister som ankommer, serveringsavdeling, overnattings- og konferanseavdeling, og en liten marina.

Fire øyer er planlagt

Andre geografiske plasseringer som er utpekt for flytende øyer er Kreta, Taiwan og Dogger Bank i Nordsjøen. Disse stedene blir det også utredet bruk av vindmøller og oppdrettsanlegg.

Prosjektet er inne i sluttfasen, og sluttrapportene skal foreligge tidlig i 2015.

20 partnere fra Norge, Spania, Storbritannia, Tyskland, Portugal, Frankrike, Danmark, Hellas og Taiwan deltar i Tropos. Niva er den enste norske partneren.

Forskerne skal blant annet finne den beste plasseringen for de flytende plattformene og utrede integrasjon av flere sektorer, slik som maritim transport, energi, akvakultur og turisme.