Mads Østberg først ut og kjører for å vinne Gran Canaria-rallyet

Nordmannen Mads Østberg var raskest i kvalifiseringen under Europacup-rallyet (ERC) Rally Islas Canarias på torsdag, og starter først når rallyet kjører i gang i morgen tidlig.

– Det er alltid litt sånn på asfalt at du kutter svingene litt og drar litt grus ut på asfalten, og da er det en fordel å være først på veien, sier Østberg til Canariajournalen.no.

Nordmannen var nesten to tideler foran nummer to, Alexey Lukyanuk, på kvalifiseringen, som gikk i Cenobio de Valeron nord på Gran Canaria. Kajetan Kajetanowicz hadde tredje beste tid.

Mye nytt for Østberg

Mads Østberg må finne seg i å være storfavoritt og rallyets største trekkplaster. Han er den eneste verdenscupføreren som stiller til start, og han ligger som nummer to i verdenscupen. Han mener selv at han vil takle presset bra.

– Det er veldig mye nytt her for meg. Jeg er ikke vant til å konkurrere i dette mesterskapet og med disse bilene, og jeg har aldri vært her før heller, men etter shake down i dag har jeg forventning om å være med og kjempe om seieren, sier han.

Utfordrende løp

Østberg tror det blir en krevende dag på fredag, rallyets første dag.

Han viser til at det ser ut til å bli mye tåke og kanskje litt vått på toppen av fjellet.

–  Det blir nok store utfordringer, men jeg er klar for det, sier han.

– Utrolig spennende natur

Rallystjernen syns veiene på Gran Canaria ser veldig fine ut, med svært godt grep på asfalten, noe som han er litt uvant med.

– Det ser jo utrolig gøy ut. Når du kommer opp på fjellet, skulle du ikke tro du var på Gran Canaria. Det er utrolig flott der oppe, og utrolig spennende natur, så jeg har kost meg under treningen og nytt det jeg har sett. Nå gleder jeg meg til å komme dit med rallybilen.

Tilfeldig at han deltar

Det at Østberg i det hele tatt stiller til opp på Gran Canaria-rallyet i en hektisk verdenscup-sesong, er en egne liten historie.

– Jeg var på ferie på Gran Canaria og la ut noen bilder på sosiale medier fra Anfi del Mar (ferieanlegg, red. anm.), hvor jeg bodde.  Det så en av direktørene på anlegget, og inviterte meg på kaffe. Vi begynte å prate, og han skaffet sponsorer og et team jeg kunne kjøre i som la alt til rette for meg, så da sa jeg ja til den muligheten.

Mistet første del av treningen

Østberg innrømmer at det er trangt å presse inn ERC-løpet på Gran Canaria i programmet.

Treningen på Gran Canaria begynte tirsdag morgen, og Østberg til flyplassen på Gran Canaria på tirsdag klokken 15 etter å blitt nummer to i verdenscupløpet i Mexico, så han var allerede sju timer for sent ute.

– Det har vært veldig stressende. Jeg har slitt med døgnrytmen, men det begynner å komme seg nå. Forberedelsene har vært litt dårligere enn jeg pleier å ha, men jeg er fornøyd, sier Mads Østberg.

Bilen, en Ford Fiesta R5, er ny for ham, men han tror at han vil få opp farten i løpet etter hvert som han blir bedre kjent med den.

Han betegner konkurransen på Gran Canaria som svært sterk, og tror det blir et tøft løp.

– Jeg er outsideren i rallyet, men jeg har mye erfaring fra rally, sier han.

Topp ti i kvalifiseringen

  1. Mads Østberg (NOR)/Ola Fløene (NOR) Ford Fiesta R5….2m00.977s
  2. Alexey Lukyanuk (RUS)/Alexey Arnautov (RUS) Ford Fiesta R5….+0.189s
  3. Kajetan Kajetanowicz (POL)/Jarosław Baran (POL) Ford Fiesta R5….+0.733s
  4. Iván Ares (ESP)/Mario González Tomé (ESP) Ford Fiesta R5….+0.868s
  5. Robert Consani (FRA)/Maxime Vilmot (FRA) Peugeot 208 T16….+1.206s
  6. Hermen Kobus (NED)/Erik de Wild (NED) ŠKODA Fabia R5….+2.051s
  7. Luis Monzón (ESP)/José Carlos Déniz (ESP) Citroën DS3 R5….+2.714s
  8. Federico Della Casa (CHE)/Domenico Pozzi (ITA) Citroën DS3 R5….+3.444s
  9. Antonín Tlusťák (CZE)/Ladislav Kučera (CZE) ŠKODA Fabia R5….+6.447s
  10. Giacomo Costenaro (ITA)/Justin Bardini (ITA) Peugeot 208 T16….+6.574s
Rallybilen

Dette er bilen Mads Østberg stiller til start i, en RMC Motorsport Ford Fiesta R5 dekorert med fargene og logoen  til timeshare-selskapet Anfi del Mar. Ola Fløene, som har vært kartlesere for Andreas Mikkelsen for et par år tilbake på Gran Canaria, er nå kartleser for Mads Østberg. Foto: Hugo Ryvik.

Tags