Stigende håp om at vulkanmarerittet er over etter tre måneder langt utbrudd

I dag er det tre måneder siden vulkanutbruddet på La Palma startet. De siste seks dagene har det vært stadig tydeligere tegn på at det snart kan være over.

Etter nesten tre måneder med vekselsvis voldsomt fyrverkeri og strie lavastrømmer, ser det fredelig ut i de nye vulkankratrene nå. Foto: IGME

Håpet stiger dag for dag blant innbyggerne på La Palma.

Vulkaneksperter sier det må gå seks dager til med tilnærmet null vulkansk aktivitet før de kan være sikre på at utbruddet er helt over, kom det frem på en pressekonferanse styringskomiteen i Pevolca hold i dag.

Pevolca er en spesialplan for å beskytte innbyggerne under vulkanutbrudd og jordskjelv.

Nedgiring

De siste dagene har den største faren vært helsefarlige gassutslipp i lave luftlag nær bakken i områder nær vulkanen. I dag har luften vært bedre enn de foregående dagene.

Gassutslippene er betraktelig lavere enn tidligere i høyere luftlag, og stadig fallende, ifølge målinger presentert av det  vulkanologiske instituttet Involcan, og det nasjonale, geografiske instituttet IGN.

Jordskjelvene har vært langt færre og med lavere styrke enn før de siste seks dagene.

De siste 24 timene frem til søndag morgen, registrerte IGN ti jordskjelv sør på øya på mellom 1,6 og 3,2. Ingen rystelser i selve vulkanen ble registrert, ifølge IGNs siste dagsrapport.

Det flyter bare små mengder lava ut  fra sprekker lavt nede på vulkankraterets vegger.

Skadestatus

  • Et areal på over 12 kvadratkilometer er dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus per 11. desember.
  • 3216 bygninger og andre konstruksjoner er skadet av lavaen, hvorav 2988 er helt  ødelagt, og 138 delvis ødelagt. Minst 1345 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • 2297 mennesker har mistet hjemmene sine.
  • Cirka 96 kilometer veier og gater er ødelagt.
  • 3,6 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen. 2,24 kvadratkilometer er bananplantasjer, 62 hektar er vinmarker, og 27 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer. Landbruksdepartementet har gitt et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer. 
  • Mye skog er ødelagt eller skadet av lava og gassutslipp.
  • Cirka 7500 mennesker har blitt evakuert siden det hele startet. 
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Brøt ut den 19. september

Vulkanutbruddet startet 19. september klokken 15 på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma.

Lavastrømmene har gått vestover mot kysten, hvor nye landtunger har blitt bygd opp. Disse har nå et samlet areal på cirka en halv kvadratkilometer.

Størknet lava ligger i en bredde på 3 350 meter på det bredeste.

Vulkanens høyeste punkt er målt til 1122 meter over havet, ifølge IGN.

17 utbrudd på 500 år

De siste 500 årene er det registrert 7 vulkanutbrudd på La Palma, og 17 på Kanariøyene totalt.

Hverken Gran Canaria, Fuerteventura eller La Gomera har hatt observerte og registrerte utbrudd siden det første utbruddet ble observert  i 1470 på La Palma, ifølge historiebøkene. 

Det utbruddet som har vart lengst på Kanariøyene, inntraff på Lanzarote i perioden fra 1730 til 1736. Det varte i 2055 dager.

Det forrige utbruddet på Kanariøyene skjedde under havflaten like sør for El Hierro i 2011. Dette utbruddet varte i 147 dager.

La Palma hadde sitt forrige utbrudd i 1971, Teneguia som varte i 24 dager.

Vulkanutbruddet i bilder dag for dag

Bildeserie 1, fra vulkanutbruddet på La Palma, 19 sept.-18. okt. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet på La Palma, 19. okt.-19. nov. 

Bildeserie 3 fra vulkanutbruddet på La Palma, fra 20. nov.

Temaside om vulkanutbruddet

La Palma, den grønneste kanariøya