Over 300 mennesker overvar svensk-kanarisk Lucia-kroning i Playa del Inglés

I går ble Lucia fra Sverige og Gran Canaria kronet i den eukemiske kirken i Playa del Inglés sør på Gran Canaria. Kirken var proppfull og over 300 mennesker overvar kroningen.

Den kanariske og den svenske Lucia i kirken under kroningen i går. Foto: Svenska Kyrkan San Agustin

Mange måtte finne seg i å stå utenfor i mangel på plass, skriver avisen La Provincia.

Den kanariske Lucia heter Ciara Alemán og er fra tettstedet Santa Lucia på Gran Canaria, som vennskapsby med Luleå i Sverige. Hun er 22 år gammel og jobber i et fritidssenter for barn.

Sveriges Lucia kommer fra Piteå, heter Paula Isaksson, er 21 år gammel og studerer formgivning.

Kronet av presidenten

Presidenten for øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, kronet den svenske Lucia og Sveriges nye konsul på Gran Canaria, Dunia Cubas Díaz, kronet den kanariske.

Til stede var også turismeminister Inés Jiménez, ordføreren i Santa Lucía de Tirajana, Dunia González og flere andre politikere.

Det var også korsang med det svenske kirkekoret under kroningsseremonien.

Stor feiring på onsdag

Tradisjonen med felles kanarisk og svensk Lucia-markering er 54 år gammel. I morgen, onsdag den 13. desember, pågår den største delen av markering i Santa Lucia. Titusener av mennesker pleier å delta på denne markeringen.

Feiringen i Santa Lucia starter klokken sju om morgenen med blomsterdekorering i gatene. Klokken ni starter en husdyrmesse på idrettplassen ved den gamle bydelen. Samtidig starter den første messen for pilegrimer i kirken.

Klokken elleve er det mottakelse med den svenske og den kanariske Lucia-dronningen i byhallen. Deretter det blir en religiøs markering i kirken.

Prosesjon 

Når messen er over, bæres en Santa Lucia-figur  fra kirken i prosesjon gjennom gatene til musikk av Banda de Gran Canaria.

Til slutt blir det offergaver i form av frukt, blomster, vann og melk foran kirken. Det hele avrundes med levende musikk med gruppen Frangello i kveldingen. 

Se kort dokumentarfilm om den svenske Luciaens deltagende i den katolske Lucia-feiringen på Gran Canaria.

Gamle tradisjoner

På Gran Canaria feires Santa Lucia på den opprinnelige, katolske måten. Pilegrimer fra alle Kanariøyene deltar i prosesjonen i Santa Lucia de Tirajana, et av høydepunktene i feiringen.

I Santa Lucia de Tirajana er hun også skytshelgen for synet. Mange blinde, svaksynte og synsskadede mennesker deltar i prosesjonen i håp om å bli helbredet.

Offergaver skal sikre gode avlinger

Et av innslagene i prosesjonen er et avkappet grisehode og en blanding av melk og vann som blir båret frem til kirketrappen og ofret.

Offerseremonien utføres av den svenske og kanariske Lucia-dronningen – den svenske ofrer melken og den kanariske ofrer vannet.

Dette er et ritual som skal sikre gode avlinger for bøndene, og har utspring i eldgamle landbrukstradisjoner, og som på Gran Canaria trolig blir holdt ved like i større grad enn noen andre steder.

I den to timer lange messen i kirken i Santa Lucia pleier hele ni prester å delta. Etter messen går prosesjonen med helgenbildet i spissen gjennom byen.

Det er også en Lucia-feiring i kjøpesenteret i San Agustin den 13. desember og i Skandinaviska Klubbens lokaler i Las Palmas.

Utstilling i CC Yumbo

Etter kroningen i går ble to utstillinger i turistsenteret i Yumbo kjøpesenter åpnet med fotografier og malerier fra historien med svensk Lucia.

Tags