Slår et slag for geitekjøtt på Gran Canaria

Øyrådet på Gran Canaria og husdyrforeningen Asoquegran vil øke forbruket av geitekjøtt og baifo (killingkjøtt).

Geitene på Gran Canaria bidrar med mer enn melk og kjøtt. De er viktige hjelpere mot skogbranner også Foto: Canariajournalen

Nå arrangerer de en gastronomisk dag 18. desember, der de vil vise frem kulinarisk allsidighet og kombinere geitekjøttet med lokale oster og råvarer, for å gi et løft for kortreiste produkter.

Med støtte fra Mataderos Insulares og foreningen for landbrukmarkeder, skal kokke-studenter presentere en innholdsrik meny på San Cristóbal FP -senteret.

Noen av rettene som nevnes er:

Zucchini carpaccio med geitost og Temisas-olivenolje, tomat-tartar fra La Aldea og avokado med «tårer av salt», brønnkarsekrem med blomsterost, berrenda-potet, knasende geit og mango-mojo, ropa vieja med geitepølse, baifo-retter, og desserter som ostekake med indisk tunosaus(kaktusfiken) og blomsterost-is med tomatsyltetøy.

Målet er å oppmuntre befolkningen og restaurantene til å bruke kjøtt fra geitegårder utenom julesesongen, som er høysesong.

Arrangementet vil ha begrenset tilgang på grunn av pandemien, - men maten vil bli distribuert til to sosialsentre i Las Palmas.

På Gran Canaria er det rundt 40 000 geiter av Majorera-rasen fordelt på drøyt 400 gårder.

Det er den nest største geitebestanden på Kanariøyene etter Fuerteventura.

Produksjonen er hovedsakelig knyttet til melk og ost.

Ifølge data fra Mataderos Insulares har befolkningen på Gran Canaria i år konsumert 75 000 kilo geite, - og killingkjøtt.

Det er nesten på 2019-nivå, - til tross for pandemien, og man håper på en økning i 2021.

Geitene på Gran Canaria er også en viktig del av det brannforebyggende arbeidet på øya, - de er aktive beitedyr som holder vegetasjon nede i ulendt terreng.