Alle evakuerte er tilbake i hjemmene

Alle de som har vært evakuerte på La Gomera har nå fått reise hjem,  bortsett fra de som har mistet hjemmene sine. Brannmannskapet har god kontroll på skogbrannen i dag.

Dette helikopterbildet ble tatt av Guardia Civil på La Gomera 15. august. Nå begynner gjenoppbyggingen av de brannskadede områdene Foto: 112 Canarias/Guardia Civil.

Nå starter evalueringen av skadene brannen har påført øya. 46 hjem ligger i ruiner og ytterligere 39 ble skadet i brannen.

Familier som er hardt rammet av brannene på la Gomera, La Palma og Tenerife i juli og august kan få inntil 4000 euro i øyeblikkelig nødhjelp.

Dette ble bestemt på et ekstraordinært møte i regjeringsrådet i dag.

30 000 euro

I tillegg bevilges 50 prosent av kostnadene for å gjenoppbygge boliger som er brannskadet, med et tak på 30 000 euro.

Folk som må leie seg bolig på grunn av skader på egne hjem, kan få inntil 350 euro i måneden i inntil 12 måneder i bostøtte.

Reparasjoner starter umiddelbart

Øyrådet på La Gomera har leid inn 51 arbeidere fra flere yrkesgrupper som skal reparere skadene på bolighus og offentlige bygninger og anlegg i Valle Gran Rey.

Etter hvert skal reparasjoner settes i verk også andre steder på øya.

I tillegg er ti bygningsteknikere og landbruksteknikere leid inn for å vurdere skader på hus, driftsbygninger, vannforsyning, sanitæranlegg og landbruksmaskiner.

Ekstremt år

Den tørre vinteren og hetebølgene i sommer har skapt forhold som ikke har vært opplevd  på Kanariøyene de siste 150 årene, sa  Kanariøyenes president Paulino Rivero på en pressekonferanse i dag. Brannfaren har vært ekstremt høy i sommer.

Brannen på La Gomera berørte over 4100 hektar land, cirka 11 prosent av øyas totale areal. Boliger, avlinger og driftsbygninger er skadet, og flere husdyr har omkommet.

Over 750 hektar av nasjonalparken Garajonay ble berørt. Store skader ble påført viktige laurbærtrær i parken, hvor en rekke fuglearter har sine reir.

Brannene pågikk i Valle Gran Rey, Vallehermoso, Alajeró og San Sebastián kommune.

Som hell er gikk ingen menneskeliv tapt, slik som det gjorde i en branntragedie i 1984. Da omkom 20 mennesker på øya.