Brannsvidde fjellområder på Gran Canaria er i fred med å friskne til

Allerede et halvt år etter den store skogbrannen på Gran Canaria i september 2017, ligger gresset som et teppe over de mest brannherjede områdene, og mange trær har begynt å skyte knopper.

Det så temmelig trist ut i fjellområder på Gran Canatia 24. september i fjor (bildet). Nå er det betydelig grønnere. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Den katastrofale skogbrannen rammet rundt 2700 hektar skog og utmark, samt en hel del landbruk, frukthager og bygninger, og tok livet av en svensk kvinne og flere dyr.

Like etter at brannen var slukket, var de hardest rammede området mellom Constatine-fjellet og fjelltoppen Las Nieves et nitrist og fargeløst syn, aldeles svartsvidd med et lag av aske på bakken og brente trær.

VIDEO: Se film den voldsomme skogbrannen på Gran Canaria i september 2017 

Nå er bakken grønn av gress over hele Tejeda kommune. De første grønne spirene kunne sees på trærne allerede etter årets første regn i januar, skriver avisen La Provincia.

Kanarifuru henter seg raskt inn

Botaniske eksperter og ingeniører hevder angivelig at furuskogen, med en kanarifuru som er eksepsjonelt hardfør og har svært god regenereringsevne, vil være regenerert i løpt av mindre enn to år.

Andre furuarter og tretyper har imidlertid ikke den samme evnen til å overleve og regenereres. Et gjenplantingsprogram er startet hvor frukttrær og mer resistente trær som er hjemmehørende på Gran Canaria.

Det vil ta flere tiår før disse har vokst seg store.

Storslått treplanting

Treplantingen er koordinert av øyrådet. Treplanting er startet i El Cortijo de Huertas, Degollada del Salado, Las Mejoranas og Llanos de Ana López. 600 000 euro er satt av til dette.

Trær som ikke kunne reddes er felt og erstattet med kanarifuru og andre arter hjemmehørende på Gran Canaria. Kastanjetrær, valnøttrær, mandeltrær, epletrær og andre frukttrær blir også plantet.

Øyrådet har satt av totalt 4,5 millioner euro til videre regenerering av skog og landbruk som er skadet av brannen. Dette arbeidet skal starte etter påske.

Forsinkelser for brannskadet hotell

Et parador-hotell i Cruz de Tejeda med 40 som ble brannskadet skulle etter planen blir reparert og gjenåpnet i løpet av åtte måneder, men nå viser det seg at skadene var mer omfattende enn det som først ble oppdaget, og reparasjonene har ikke startet ennå.

Mange bedrifter i området lider økonomisk under at hotellet er stengt.

Brannstifter identifisert

17. mars gikk politiet ut med en kunngjøring om at det er en gjeter fra Tejeda som tente på brannen.

Mannen er imidlertid rammet av slag, innlagt på sykehus for tiden og ute av stand til å kommunisere. Han er derfor ikke pågrepet eller siktet ennå.

Storbranner på Kanariøyene siden 2000

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

Tags