Trærne vinner terreng på Kanariøyene

For 100 år siden var det bare 6000 hektar trær igjen på Kanariøyene. Nå er det 130 000 hektar.

Kanariøyene er i ferd med å få tilbake tapt skog. Foto: Hugo Ryvik

Fortsatt er det plass til 90 000 hektar mer skog på Kanariøyene. Det kan vokse fram i løpet av de neste 70 årene, ifølge estimater.

70 000 hektar av trærne som fins i dag er kanarifuru. 25 000 hektar er laurbærtrær, og nummer tre er palmetrær, skriver magasinet Pallagofio.

Trengte kull

Mye skog ble kappet ned gjennom århundrene for å lage kull til brensel, i den grad at det knapt var trær tilbake på Kanariøyene.

Ved utgangen av 1800-tallet slo den franske oppdageren Dumont d'Urville alarm. Han sa at Spanias største tabbe var at de ikke sørget for ettervekst av trær, særlig på Kanariøyene.

Kriger bremset gjenveksten

Spanske myndigheter begynte så smått å sette tiltak ut i livet, men de to verdenskrigene og borgerkrigen i Spania bremset arbeidet kraftig i første halvdel av 1900-tallet.

I krigsårene var det lite skipshandel til Kanariøyene, og dermed minimal tilgang av trevirke utenfra, noe som gikk hardt ut over skogene på Kanariøyene. Det skal ha vært 200 ulovlige kullmiler i drift på Gran Canaria på 1940-tallet.

Først i 1951 ble nyplanting i stor skala satt i gang. Spansk lov sa at alle områder over 900 meter skulle være skog, men på Kanariøyene var dette i stor grad blitt landbruksområder etter at trærne forsvant.

Store fremganger

Kanariøyene, og særlig Gran Canaria, trengte imidlertid trær. Fra 1970-tallet begynte naturen å hjelpe til ved å hele seg selv gjennom en naturlig regenerering av gamle og nye furutrær.

Fra 1980-tallet ble det også startet med planting av laurbærtrær, palmer og nøttetrær.

Plantekampanjer har gått i rykk og napp opp gjennom årene. Noen av disse har vært direkte mislykkede, men det er det tatt lærdom av.

Den store skogbrannen på Gran Canaria i 2007 tok hardt for seg, men skogen er likevel på god vei til å ta seg opp igjen på Kanariøyene.