Seks millioner euro til videreutvikling av maritim forskningsplattform på Gran Canaria

Seks millioner euro skal brukes til teknologisk infrastruktur på den maritime forskningsplattformen Plocan, som ligger ved kysten av Telde øst på Gran Canaria.

Forskningsplattformen Plocan på Gran Canaria. Foto: Plocan

Dette ble kunngjort av visepresident Román Rodríguez på fredag.

Pengene skal fordeles fra en pott på 630 millioner euro fra EUs React-initiativ, som gir støtte til investeringer innen forskning, innovasjon, utdanning, helse og sosialtjenester, skriver regjeringen i en pressemelding.

Plocan tiltrekker seg store forskningsprosjekter både fra Spania og utlandet innen blant annet marin teknologi og fornybar energi.

Flere store, utenlandske prosjekter skal være på gang, ifølge visepresidenten.

Noen av tingene det jobbes med, er en digitalisering av maritim overvåking, og utvikling av nye teknologier, både i perspektiv av forskning, overvåking og styring, og nye forretningsmuligheter.

Det pekes blant annet på overvåking med både luftbårne og havgående overflatedroner som drives med solkraft og bølgekraft.

Dessuten ubemannede, torpedoformede undervannsfartøy som kan gå ned til 1000 meters dybde for å samle inn data, og sende informasjon via satellitt når fartøyet går til overflaten.

Disse batteridrevne fartøyene kan være i drift ute på havet i opptil seks måneder i strekk. De kan også krysse Atlanterhavet.

En ventil som minner om en svømmeblære brukes til å dykke og stige uten å forbruke energi.

Investeringene i Plocan er angivelig vesentlige for å trekke til seg internasjonale prosjekter på forskjellige områder som står for tur.

Her pekes det spesielt på flytende vindkraftverk til havs.