Jordskjelvene på La Palma er nærmere overflaten – forskyvningen av terrenget øker

VULKANFARE: Et jordskjelv på 3,1 ble registrert bare tre kilometer nede i bakken på La Palma i dag. Forskyvningen av terrenget er nå oppe i ti centimeter.

Det er gult varsel på La Palma for jordskjelv og fare for vulkanutbrudd. Illustrasjon: Volcanosdecanarias

Skjelvet inntraff i El Paso sør på øya klokken 13.33 lokal tid, viser registreringene på det nasjonale, geografiske instituttets nettsider.

Cirka én time tidligere kom det et skjelv på 3,0 i Fuencaliente, og 11.47 et skjelv på 2,6 i El Paso.

Fra klokken 11 til 14 i dag er det registrer ni middels store jordskjelv på mellom 2,6 og 3.1 på Richters skala i det samme området ved vulkanen Cumbre Vieja, som ligger i dvale.

Flere mindre jordskjelv har også blitt registrert i dag mellom 1 og 3 kilometer nede i bakken. I alt har det vært 50 skjelv på 1-5 kilometers dybde hittil.

Forskyvningene av terrenget på overflaten har økt fra seks centimeter i går til ti centimeter i dag på grunn av trykket fra magmaen.

Vulkaninstituttet Involcan peker på at at det er et 11 millioner kubikkmeter stort magmareservoar i området hvor jordskjelvene skjer.

Siden en serie med skjelv startet på lørdag, er det registrert langt over 4000 små og mellomstore rystelser.

Det ble mandag etablert gult farenivå i henhold til spesialplanen Pevolca i kommunene i området hvor skjelvene inntreffer.

Gulvarselet gjelder fortsatt.

Forrige gang det var vulkanutbrudd på La Palma, var i 1971.