Startskudd for familien Thorsens store seileventyr

Ved 13-tiden 20. november legger familien Thorsen fra Horten ut på sitt livs største eventyr: Kryssing av Atlanterhavet med seilbåt.

Torill og Stig Thorsen er ute på et 14 måneder langt eventyr på havet. I dag starter den antatt tøffeste delen av eventyret fra havnen i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

Stig (43) og Toril (40) Thorsen har bare snaue fire års erfaring med seiling.

Likevel har de allerede nå våget seg ut på en 14 måneder lang seiltur sammen med barna Lise (9) og Tobias (7) i sin første langtur med seilbåt.

I dag starter de i ARC-seilasen sammen med over 200 andre båter som skal krysse Atlanterhavet, en rundt tre uker lang tur på åpent hav.

De siste ti dagene har de ligget i havnen i Las Palmas med båten Nostra Vida, en Bénéteau First 40 CR, og forberedt seg på den 2700 sjømil lange kryssingen.

Stress i innspurten

Det har vært særdeles hektiske dager i Las Palmas for familien. Mye på grunn av at det oppsto uventede problemer.

En sprekk i bommen ble oppdaget, og det var et svare styr å få den reparert i tide. 

I tillegg virket ikke AIS-systemet (anti-kollisjonssystem for skipsfarten) som det skulle.

– Tiden har vært knapp frem til avreisen. Vi har fikset og ordnet, og pakket, pakket og pakket. Men nå er alt klart. Vi har beregnet rikelig med mat, tror vi, og har tenkt å leve godt på overfarten. Senest i går handlet vi indrefileter og fiskefileter som skal serveres ferske.

– Av drikke har vi med 3,5 liter per person for 30 dager. Det er tungt, og det er mye, forteller en oppspilt Torill Thorsen til Canariajournalen kort tid før avgang.

Viktig med trygghet

Thorsen-familien valgte å delta i ARC av sikkerhetsmessige årsaker.

– Noen synes det er grusomt å seile i konvoi over Atlanterhavet, og vil helst ha havet for seg selv. Men vi synes det er en sikkerhet i å være med i en organisert overfart som ARC.  Vi er i et system, og dette har vært gjort 25 ganger tidligere. All respekt!

Stig og Torill begynte faktisk å seile først i 2007, samme år som tankene om en langtur på havet materialiserte seg. Men på overfarten til St. Lucia har de sikret seg Torger Torgersen (58) fra Kjøpmanssvik som mannskap, og han er en dreven seiler.

– Fra vi bestemte oss for å ta turen har vi seilt veldig mye, mye mer enn en gjennomsnittlig seilefamile. Vi ville gjerne lære mest mulig om seiling før vi dro ut på dette eventyret, sier Torill.

Avreise i juni

Så sent som i vår ble båten anskaffet fra Frankrike, en større utgave båten de lærte seg å seile med. Den store reisen startet 10. juni fra Horten, hvor Stig og Torill driver det lille hotellet Sjømilitære Samfund på åttende året. Begge er erfarne hotellfolk med mange år bak seg i bransjen. Mens de er borte, driver de ansatte hotellet.

– Nordsjøen har vært den tøffeste delen av reisen til nå. Der er det krappe bølger, og det blåste friskt på overfarten. Barna ble sjøsyke, noe særlig Lise har slitt med det på turen. Men hun tok det med godt mot, og laget statistikk over hvilke havner hun spydde mest i.  Det gikk i hvert fall fort over Nordsjøen, selv om det ikke akkurat var behagelig, smiler Toril.

Flaks med Biscaya

Kryssingen av Biscaya var familien særlig spent på.

– Men til alt hell så var det rene stuegulvet mesteparten av overfarten, med lite vind og bølger, så vi gikk på motor hele veien over.

6. juli landet familien på Kanariøyene, og la seg snart til i Puerto de Mogan på sørsiden av Gran Canaria. Der ble de i en måneds tid før de reiste til havnen Muelle Deportivo i Las Palmas og blandet seg med de andre ARC-båtene.

– Her har det vært et sirkus av en annen verden. Veldig forskjellig fra fredelige Puerto de Mogan, hvor det knapt var en lyd å høre etter klokken elleve på kvelden. Jeg er jammen glad for at vi tok en måned der før vi reiste til Las Palmas.

– I Puerto de Mogan ble vi veldig godt mottatt, det er et flott sted å ligge. Fire andre båter vi ble kjent med på vei nedover la seg også til der. Men for all del, det er litt av en opplevelse med ståheien i ARC-miljøet også.

Krevende båt

Thorsen-familien har valgt en båt som er forholdsvis krevende båt å seile, mer en regattabåt enn en turseiler.

– Vi synes det er gøy når det går unna på havet, sier Torill.

Den hittil beste opplevelse hadde de på strekningen fra Lisboa til Madeira.

– Det var fantastiske seilforhold og likeledes stemning om bord. Barna storkoste seg, og da har foreldrene det bra også.

Sveises sammen

For familien er reisen ikke bare en fantastisk opplevelse, men også en anledning til å bedre kjent med hverandre.

– Vi senker stressnivået fra hverdagen skikkelig, og får mye tid sammen i båten. Nå har vi virkelig funnet roen. Det er rart med det, selv om vi tror at vi kjente barna godt, så har det vist seg at vi har blitt mye bedre kjent med dem i løpet av denne turen.

Barna har hver sin bloggside som klassekameratene i andre og fjerde klasse hjemme i Norge kan følge med på og skrive kommentarer på.

– Jeg tar av meg hatten for Sentrum Skole i Horten, de har vært helt fantastiske i forhold til denne reisen, sier Torill.

Faglig sett er det ingen risiko å ta med barna på en slik langtur, mener hun.

– Vi underviser selv, og har laget en undervisningsplan for hele turen. Men sosialt sett gjelder det å være veldig bevisst.

Mesteparten av tiden i Las Palmas bodde barna på hotell med besteforeldrene. Dermed kunne Stig og Torill konsentrere seg fullt om å klargjøre båten til overfarten, noe som viste seg å være mer nødvendig enn de hadde ventet seg.

Blir forandret

Etter turen over Atlanterhavet skal familien seile rundt i Karibia i noen måneder. Planen er å være hjemme igjen til skolestarten neste år. Returen skal de ta via Azorene og London, hvor de skal ha med seg roerlaget Team Tufte i OL, et lag hotellet de driver har sponset i fire år.

– Noe blir likt, og noe blir annerledes når du kommer tilbake etter en slik tur. Uansett så blir du påvirket på en eller annen måte. Noen blir rastløse og vil ut igjen, andre faller fort tilbake i gamle rutiner. Som vi ser det, er det er en god anledning til å endre ting i livet som du ikke er fornøyd med, avslutter Torill.