Vindkraftkorrupsjon på Gran Canaria for retten etter 13 år

På onsdag kommer en korrupsjonssak opp for retten som startet for 13 år siden på Gran Canaria der generaldirektøren for industri skal ha tatt imot bestikkelser for å gi tillatelser til vindkraftparker.

På onsdag starter rettssaken i en over 13 år gammel sak. Foto: Pixabay

Omfattende korrupsjon i partiets rekker ble den spanske høyreregjeringens fall i forrige uke. Mange politikere fra partiet (Partido Popular), men også en del fra andre partier, har sittet på tiltalebenken i mange korrupsjonssaker opp gjennom årene.

I den såkalte Casa Eolica (vindkraftsaken), som starter på onsdag, avla i sin tid den daværende industriministeren og leder for Partido Popular på Kanariøyene, senere industriminister i Spania, José Manuel Soria, forklaring.

Soria ble ikke tiltalt i denne saken, men måtte senere tre ut av den spanske regjeringen og gi seg som politiker etter Panama Papers-avsløringer.

Anmeldt av forretningsmann

Det var en forretningsmann som anmeldte vindkraftsaken for over 13 år siden med påstander om at daværende industridirektør for myndighetene på Gran Canaria, Celso Perdomo, også fra Partido Popular, hadde tatt imot bestikkelser for å gi konfidensiell informasjon om et vindkraftanbud, skriver avisen Canarias 7.

Pengene skal ga gått inn på en konto i Luxembourg.

Saken har tatt så lang tid å bringe for retten fordi det angivelig har vært mange forskjellige forsøk på å trenere eller stoppe den.

Perdomos kone, som jobbet i øyrådet på Gran Canaria, en person som representerte industridepartementet, to forretningsmenn og en advokat er tiltalt i saken.

Kan bli dømt til sju år i fengsel

Aktoratet ber om sju års fengsel for Celso Perdomo for underslag av offentlige midler og avsløring av konfidensiell informasjon.

For de andre fem tiltalte er det bedt om mellom ett og et halvt og tre og et halvt års fengsel.

Alle nekter seg angivelig skyldige i saken.

Eks-ordfører på Lanzarote gikk i fengsel

I forrige uke startet en tidligere ordfører i Yaiza på Lanzarote, José Francisco Reyes, på en soning på seks år etter å ha blitt dømt i en korrupsjonssak som har fått navnet Yate-saken.

Reyes ble dømt for å ha tatt imot bestikkelser for tildeling av byggetillatelser for hoteller med til sammen 1200 sengeplasser. Han erklærte seg skyldig under rettssaken.

Han fikk også en bot, og flere av familien Reyes eiendeler ble beslaglagt, blant en leilighet, fem kjøretøy, en yacht, et spa-anlegg og penger fra ti bankkontoer. Familiemedlemmer ble også dømt i saken.