Ny etterforskning av dødsulykke på Gran Canaria-hotell i 2011

Om morgenen 23. november 2011 tok en gasseksplosjon på hotell Cordial i Puerto de Mogan på Gran Canaria livet av en norsk turist og en cubansk ansatt, og skadet fire alvorlig. Etterspillet fortsetter i rettssalene i november.

Brannbil foran inngangen til hotell Cordial Mogan Playa på ulykkesdagen i 2011. Foto: Hugo Ryvik

Saken har tidligere vært oppe i lokalretten i San Bartolome de Tirajana, som ikke fant straffbare forhold knyttet til ulykken.

Pårørende har angivelig forhandlet i flere måneder om erstatningsansvar med aktuelle firma uten å komme til enighet, ifølge ikke navngitte offisielle kilder som avisen Canarias Ahora viser til.

I februar kunngjorde påtalemyndighetene at de var villige til å gjenoppta saken i retten for å finne ut om noen kan stilles til ansvar, skriver Canarias Ahora. I november skal det angivelig holdes nye forklaringer i retten.

Fylte gasstanker

Eksplosjonen skjedde under fylling av gasstanker på hotellet fra en tankbil fra firmaet Disa. En sterk lukt av gass skal ha blitt kjent av folk på hotellet før eksplosjonen skjedde.

Lekkasjen skal oppstått i et 45 meter langt rør som gikk nede i bakken under et hageanlegg. Gassen skal ha strømmet inn i en underetasje hvor hotellets spa-område lå.

Voldsomt smell

Den norske kvinnen Anita Berger (55) og Yedna Botet (22) fra Cuba omkom i ulykken, og fire personer ble alvorlig skadet. Rundt 1000 mennesker ble evakuert fra hotellet.

Deler av taket ble blåst av spa-bygningen og flere biler ble skadet av eksplosjonen.

Installert i 2006

Gassanlegget på hotellet stammet fra 2006. Canarias Ahora viser til kilder som sier at gassrøret kan ha vært feilmontert. Blant annet skal det ha vært dårlig beskyttet mot korrosjon og ikke vært lagt så dypt som forskriftene tilsier.

Ifølge avisen ser hotell Cordial ut til å være uten ansvar for det som skjedde i og med at vedlikeholdet av gassanlegget var kontraktstildelt et eksternt selskap, og det angivelig ikke er påvist at hotellet har betjent anlegget på feil måte.

De som potensielt kan holdes ansvarlig er angivelig firmaet som installerte gassanlegget, vedlikeholdsfirmaet, eller firmaet som fylte på gass da eksplosjonen skjedde.

Tags