Ny ordfører vil snu utviklingen i Puerto Rico

Et eget konsortium for rehabilitering av turistanlegg i Puerto Rico står høyt på dagsordenen for Onalia Bueno, den nye ordføreren i Mogan kommune på Gran Canaria.

Onalia Bueno

Onalia Bueno har planer om flere endringer i turistkommunen Mogan på Gran Canaria. 

I et intervju med avisa Canarias Ahora peker Bueno på at Mogan mistet toget da nabokommunen San Bartolome de Tirajana opprettet et konsortium for turismerehabilitering.

Mogan kunne blitt med i konsortiet, men det gjorde kommunen ikke. Bueno sier til avisen at de nå må skape et eget konsortium for stoppe Puerto Rico fra å fortsette å dø.

Planen er at konsortiet også skal ta for seg rehabilitering av kyststrekningen i kommunen.

Vil ha tilbake turistrådet

Hun ønsker også å gjenopprette turistrådet i kommunen, som ble nedlagt under den forrige ordføreren, Paco Gonzalez fra Partido Popular (PP).

Dette er partiet som har hatt majoritetsstyre i Mogan i 12 år til Buenos parti Ciuca nå tok over med et minoritetsstyre.

Ordføreren mener det er viktig med et råd der offentlig og privat sektor kan sitte ved samme bord og legge strategiske planer som dekker alle alle aspekter innen turisme, noe som hun hevder ikke fins i dag selv om kommunen hovedsakelig har inntektene fra turisme.

Ønsker å fikse opp turstier 

Bueno sier også at hun har bedt om et møte med det statlige organet  Costas de Canarias om kyststrekningen i kommunen.

Dessuten er hun opptatt av at turstier blir fikset opp og markedsført.

Det fins i dag ingen strategisk plan for markedsføring av vandring i kommunen, eller møter med turoperatører om vandringsturisme, påpeker hun.

Ordføreren viser til at kommunen får besøk av mange skandinaver om vinteren som elsker fjellene og omgivelsene, og at det fins en rekke støttefond i regionale utviklingsprogram og i EU som kan brukes til å fikse opp turstiene, men Mogan har aldri søkt om støtte.

Det har imidlertid kommunene Tejeda, Valsequillo og Valleseco gjort, og nytt god av.

Nye turismenisjer

Agroturisme og økoturisme vil Bueno også gå inn for, sier hun i intervjuet.

Mogan har de beste dalførene kombinert med det beste klimaet og tropiske frukter, hevder hun. Dette kan brukes til å utvikle et nisjemarked i Mogan, mener hun.

Landbruket skal fremmes

Et løft er også planlagt for landbruket. Ifølge Bueno er en landbrukstekniker nå leid inn av kommunen.

Planen er å få i gang dyrking på mark som ligger brakk, og oppmuntre bønder til å utvikle næringen videre, slik som Agüimes har gjort med olivenolje, Valleseco med eplesider og Valsequillo med jordbær og honning.

Mogan har på sin side ti unike varianter av mango, papaya og avocado som har potensial for utvikling.

Vil sette fart på forbedringsarbeider

På sin første arbeidsdag som ordfører dro Bueno på befaring rundt omkring i Mogans gater for å se på og høre om reparasjoner og  forbedringer som behøves.

Hun har også vært på befaring i Patalavaca, og vil lage en plan for å få i gang forberingsarbediene raskt.

Onalia Bueno mener at det ikke er penger det først og fremst står på for å gjennomføre forbedringer, men dårlig forvaltning av pengene av politikerne som tidligere har hatt makten: Mogan er en av Gran Canarias rikeste kommuner.

Karnevalet i Mogan, som kostet kommunen 160 000 euro i fjor, synes hun imidlertid er et altfor dyrt arrangement i forhold til for eksempel hva som har blitt brukt til  å skape arbeidsplasser for ungdom i kommunen.

I dag forkynte kommunestyret at de avslutter firmabilordningen, som har kostet 173 000 euro i året, og bruker sine private biler i jobben for å spare penger.

Tags