ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 26. JULI 2016 - SIST ENDRET 26. FEBRUAR 2022
Loven fra mai 2015 om utleie av ferieboliger på Kanariøyene skal skrives om. Foto: Hugo Ryvik

Gran Canaria har 5421 ferieboliger for utleie

På Gran Canaria fins det 5421 ferieboliger med 22 803 sengeplasser for utleie til turister, ifølge en ny rapport fra turistdepartementet, som ble presentert på et møte i Las Palmas i går.

ANNONSE

2193 av ferieboligene ligger i turistkommunen San Bartolome de Tirajana sør på øya. Gjennomsnittsprisen per feriebolig for utleie er 112,73 euro per natt.

Fuerteventura har 3193 ferieboliger som leies ut til en gjennomsnittspris på 77,58 euro, og Lanzarote har 6148 til en utleiepris på 106,62 euro i gjennomsnitt.

På Tenerife er det 11 373 til en gjennomsnittspris på 82,45 euro, La Palma 1341 til 61,28, La Gomera 502 til 62,81 og El Hierro 210 ferieboliger til utleie til en gjennomsnittspris på 51,90 euro per døgn.

121 847 sengeplasser

Det totale antallet ferieboliger for utleie på Kanariøyene er anslått til 28 188. Disse har 121 847 sengeplasser.

Dette utgjør drøyt 23 prosent av alle sengeplasser som fins for utleie på overnattingsteder på Kanariøyene, hvilket er 545 393 sengeplasser

Leieinntektene fra ferieboligene var 12,9 millioner euro i 2014, 9,6 prosent av totalen for overnattingssteder på Kanariøyene.

Fakta på bordet

Målet med møtet i Las Palmas var å få alle fakta og synspunkter på bordet om utleie av ferieboliger satt opp mot en mye kritisert lov om slik utleie på Kanariøyene fra 2015, med sikte på å endre loven etter å ha oppnådd konsensus mellom alle involverte parter.

På møtet deltok turistministeren og viseturistministeren på Kanariøyene, regionsregjeringens sjef for turismeplanlegging og markedsføring, direktøren for Promotur, som er den utøvende parten for markedsføring av turisme på Kanariøyene, generaldirektøren for turismeinfrastruktur, og representanter for utleieforeninger, hotelleierforeninger, arkitektkollegiet, en forening for eiendomforvaltere og fagforeninger.

Tre rapporter med detaljerte analyser av situasjonen ble presentert på møtet, skriver turistdepartementet i en pressemelding.

Forskjellig lovverk i regionene

En av rapportene har analysert hvordan utleie av ferieboliger er regulert i elleve andre autonome regioner i Spania samt på Malta. Det viser seg at det er store forskjeller når det gjelder restriksjoner og hva som er tillatt.

Blant annet er det forskjellige kriterier for hva som kan kalles ferieboliger og hvordan utleien skal foregå.

Tidsbegrensinger

I Madrid, Andalucia og på Balearene er det for eksempel en maksimal utleietid på tre måneder i ferieboligreguleringen, mens Aragon, Catalonia og Galicia praktiserer to måneder og Valencia og Kanariøyene ikke har noen tydelig tidsbegrensing nedfelt i lovverket.

På Balearene kreves det at det skal være en enebolig eller et rekkehus, og i Navarra er det krav om at størrelsen skal være minst 90 kvadratmeter. Noen tillater utleie av rom og frokost, andre ikke.

I Valencia blir en utleier som har flere enn fire utleieboliger automatisk definert som en eiendomsforvalter.

Momskrav på Kanariøyene

Kanariøyene er den eneste regionen som krever at det skal betales moms (som heter IGIC på Kanariøyene og har lavere satser en momsen på fastlandet), og Catalonia har en turistskatt på mellom 0,45 og 0,65 euro per opphold.

De kommende ukene skal turistministeren gjennomføre en rekke møter med ulike parter før et utkast til nytt lovforslag blir skrevet. 

Les mer om ferieboliger

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER