Over 300 jordskjelv på La Palma i går

VULKANUTBRUDD: I går, onsdag, ble det registrert over 300 jordskjelv sør på kanariøya La Palma, det største antallet på en dag siden vulkanutbruddet startet 19. september.

Vulkanen på La Palma klokken 19 i går. Foto: Involcan

To tredel av jordskjelvene hadde en styrke på mellom 2 og 3, og en tredel mellom 3 og 4, viser registreringen på nettsidene til det nasjonale, geografiske instituttet, IGN.

Fra midnatt til i dag tidlig er det registrert cirka 70 jordskjelv.

Vulkanen var også mer eksplosiv igjen i går etter noen rolige dager da jordskjelvene også dabbet av.

En ny lavastrøm oppsto i går mellom Todoque-fjellet og La Laguna.

Lavafronten beveget seg med en fart av 70 meter i timen, skriver det vulkanologiske instituttet Involcan i en Twitter-melding.

Mer askefylt røykgass enn de foregående dagen ble også blåst ut av vulkanen onsdag. 

Utslippet av svoveldioksid i løpet av de snart to månedene vulkanutbruddet har vart, er like stort som det samlede utslippet fra de 28 EU-landene i hele 2019, har Involcan og universitetet i Manchester beregnet.

Mann døde i sikkerhetssonen

En eldre mann som var del av en gruppe frivillige som fjernet aske inne i det avsperrede sikkerhetsområde, ble lørdag funnet død i et bolighus som tilhører en slektning av ham.

I den foreløpige obduksjonsrapporten har dødsårsaken ikke kunnet fastslås, slik at det er for tidlig å si om dødsfallet var et dirkete resultat av vulkanutbruddet, ifølge kanariske nyhetsmedier.

En fullstendig obduksjonsrapport skal foreligge i innen et par uker.

Den fastlagte protokollen for slikt arbeid skal ha blitt brutt, ifølge sikkerhetskomiteen for vulkanutbruddet, i og med at mannen fjernet seg fra gruppen, og gikk alene til slektningens hus uten å informere om dette. Ha ble først funnet dagen etter.

Det har blitt rapportert om noen lettere personskader i forbindelse med fjerninga av aske fra hustak, men vulkanutbruddet har ikke forårsaket andre personskader.

Skadestatus

  • Et areal på over 10,4 kvadratkilometer er dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.
  • Minst 2623 bygninger og andre konstruksjoner er helt ødelagt, og minst 100 andre er delvis ødelagt. Nærmere 1200 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • Cirka 66 kilometer veier og gater var ødelagt.
  • 3,1 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen: 1,7 kvadratkilometer er bananplantasjer, 60 hektar er vinmarker, og 25 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer, men landbruksdepartementet har gitt et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer. 
  • Cirka 7500 mennesker er evakuert siden det hele startet.
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma.

Lavastrømmene går vestover mot kysten, hvor tre nye landtunger er i ferd med å bli bygd opp.

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet. (Nye bilder er lagt til).

Temaside om vulkanutbruddet