Over 100 boliger rammet av lavastrømmene på La Palma

VULKANUTBRUDD: Lavaflommen har rammet over 100 boliger på kanariøya La Palma, uttaler sikkerhetsrådmannen i Los Llanos de Aridane kommune, Lorena Hernández, til Canarias Radio i dag tidlig.

Flere boliger ligger temmelig nær utslippspunktene. Foto: ATBRIF

Lavaen forsetter å sprute ut av de åtte åpningene i jordskorpen som hittil er lokalisert, ifølge direktøren fra det vulkanologiske instituttet Involcan.

Direktøren uttaler til TV Canarias at utslippspunktene ligger langs to nord-sørgående sprekker.

Vulkanen slipper ut 6000-9000 tonn svoveldioksid (SO2) per dag, ifølge de første estimatene fra Involcan, som gjennomførte målinger i går.

Utbruddet kan vare i flere uker, eller noen få måneder, ifølge Involcans talsperson, Nemesio Pérez, som har uttalt seg til radiostasjonen Cadena Ser.

Over 5000 mennesker er evakuert, ble det bekreftet på en pressekonferanse i går kveld etter et møte i sikkerhetskomiteen i Pevolca, en spesialplan som er aktivert for å beskytte befolkningen.

Deriblant 500 turister som bodde i Puerto Naos. Flere av turistene er fraktet med Fred. Olsens hurtigferger til andre kanariøyer. 

I morgentimene i dag er flere turister evakuert fra kystområder.

En fotballstadion i Llanos de Aridane er et av stedene som er tatt i bruk for de evakuerte innbyggerne.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, var til stede på pressekonferansen på La Palma.

Det var også Spanias statsminister, Pedro Sanchez.

Begge la vekt på at befolkningen er i trygge hender.

Ifølge Torres, anslår teknikerne nå at det er mellom 17 og 20 millioner kubikkmeter magma i reservoaret som pøser ut lava på La Palma.

Det eksplosive utbruddet startet klokken 15.11 på søndag i El Paso kommune, nærmere bestemt i fjellkjeden Cumbre Vieja, som er en del av et stort vulkankrater.

Lavaen flyter sakte ned mot kysten, seks meter høy, og ødelegger bebyggelse og landbruk på veien.

Det er ikke meldt om noen personskader som følge av vulkanutbruddet.

Lufthavnen på La Palma er fortsatt i normal drift.