Spansk minister går i strupen på Kanariøyenes regjering etter oljefiasko

Spanias industri-, energi- og turismeminister José Manuel Soria er skuffet over at Repsol ikke fant olje ved Kanariøyene. 

Jose Manuel Soria, som sitter i Spanias regjering og kommer fra Gran Canaria, er uhyre skuffet over at Repsol ikke fant olje ved Kanariøyene etter 14 år med politisk kriging. Foto:

Nå krever han unnskyldninger og penger tilbake for Kanariøyenes anti-olje kampanjer.

Oljeselskapet Repsol kunngjorde fredag 16. januar at de ikke har funnet olje eller gass av en kvalitet og mengde som er utvinningsverdig etter å ha boret en prøvebrønn øst for Fuerteventura.

José Manuel Soria, som har gått hardt inn for oljevirksomheten, uttrykte samme dag stor skuffelse. Dette er dårlige nyheter for Spania og Kanariøyene, uttaler han til spansk presse.

Får etterspill

Regionsregjeringen på Kanariøyene, med president Paulino Rivero i spissen, og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote er sterkt imot oljeboring ved Kanariøyene. Disse har stått bak flere anti-olje-aktiviteter og klager til domstolene.

Nå krever Soria at hver eneste eurocent av utgiftene den kanariske regjeringen har hatt til disse aktivitetene blir betalt tilbake, og vil ha en offentlig unnskyldning for den frykten som er sådd i den kanariske befolkningen for en mulig oljekatastrofe.

Kriger videre i domstolene

Paulino Rivero advarer på sin side om at de rettslige prosessene som er satt i gang vil fortsette til farvannene er under kanarisk kontroll, og erklært friområde for hvaldyr, slik at det ikke kan settes i gang oljeaktiviteter noen gang i fremtiden.

At det ikke ble funnet olje er en fiasko for Repsol og en suksess for Kanariøyene, uttalte han i en pressekonferanse 16. januar. Rivero ønsker å videreføre den gjeldende kanariske økonomiske modellen, som er tuftet på turisme og utbygging av fornybar energi.

Tags