Ny oljeskatt godkjent i Spania i dag

Det spanske ministerrådet godkjente i dag et utkast til lov om hydrokarboner som blant annet innfører en ny skatt på produksjonsverdien av hydrokarboner.

Oljeselskapet Repsol vil bli ilagt en særskatt på produksjonsverdien hvis de begynner å utvinne olje ved Kanariøyene, men selskapet vil også dra nytte av redusert firmaskatt. For tiden borer skipet Rowan Renaissance den første prøvebrønnen øst for Fuerteventura for selskapet. Foto: Greenpeace

Skatteinntektene skal fordeles mellom staten, regionene, kommunene og landeierne der hvor utvinningen skjer.

Hvis utvinningen skjer ute i havet, slik som ved Kanariøyene, er det den autonome regionen som ligger nærmest som skal ta del av skatteinntektene, sa Spanias energi-, industri- og turismeminister, José Manuel Soria, på en pressekonferanse i dag.

Skatten er angivelig på 2-8 prosent på produksjonsverdien av olje, og 1-5 prosent for gass. 40 prosent av dette skal gå til staten, resten fordeles på region, kommune og landeiere, som også skal få en liten bit av produksjonsverdien så lenge produksjonen pågår.

Hvis Repsol finner og utvinner olje ved Kanariøyene, er det snakk om 7 prosent i skatt. Det vil i så fall gi rundt 300 millioner euro i året til regionsregjeringens kasse, hvis estimatene holder stikk.

Til sammenligning får Kanariøyene inn 1300 millioner euro i året på turisme. Kanariøyenes president, Paulino Rivero, som er sterkt imot oljeutvinning ved øygruppen, kaller de potensielle oljeinntektene for "smuler"

En økning av avgiften som selskapene må betale for å starte leting etter olje er også vedtatt.

Tidligere har regjeringen vedtatt å sette ned firmaskatten for oljeselskap fra 35 til 30 prosent fra 2016.

Hydrokarbonloven skal i neste runde godkjennes av parlamentet.

Tags